Annons
Nyheter

Inrikesflyg kör med oskäliga kundavtal

Samtliga bolag som flyger inrikes i Sverige använder sig av oskäliga avtalsvillkor. Den bedömningen gör Konsumentverket i en rapport som publicerades under gårdagen.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2011

Flygbolagen har enligt lag ett antal olika skyldigheter som gäller att ge information, assistans, ekonomisk kompensation och skadestånd till sina resenärer vid olika typer av händelser. Myndigheten anser att bolagen inte uppfyllt sina förbindelser genom avtal som tar ifrån passagerarna deras rättigheter.

Bland de bolag som kritiseras återfinns Flysmåland som flyger från Växjö flygplats. Men vilka regler som Flysmåland brutit emot med sina kundavtal kan inte myndigheten svara på.

Annons

-Vi har inte granskat det så. Vi har tittat på vilka regler som brutits mot och det presenterar vi i rapporten. Så jag kan inte svara på den frågan, säger Anna Norlén, jurist vid Konsumentverket.

Flysmålands chef Jens Harrysson reagerar förvånat på kritiken men säger att han inte hunnit sätta sig in i rapporten ännu.

-Vi har en jurist som tittar på det just nu. Jag kan inte uttala mig så mycket, kommenterar han.

Han förklarar att ambitionen självklart är att följa de lagar och regler som finns men att det handlar om tolkningsfrågor som ibland kan vara rätt svåra att avgöra.

-Men vi är rätt skonade. När vi har gjort uppenbara fel så har vi sett till att lösa det med kunden, säger Jens Harrysson.

Han förklarar att senast i början på året gick deras jurist genom de lagar och regler som finns.

-Vi har ändrat våra regler efter att Konsumentverkets undersökning gjorts. Jag tror vi är rätt bra, säger Jens Harrysson.

Konsumentverket säger till TT att de nu kommer avvakta ett tag och sedan följa upp ifall rapporten lett till förbättringar, annars kommer myndigheten att inleda tillsynsärenden mot bolagen.

Fotnot: Rapporten är baserad på en undersökning av flygningar under 2009 och 2010.

Thomas Holmgren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons