Annons
Nyheter

Klippans styrelse säger ja till Welands åtta kronor

Styrelsen i Klippan anser att Welands bud på åtta kronor per aktie är skäligt och rekommenderar aktieägarna att acceptera.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2006

Weland vill köpa ut Klippan från börsen för att rädda pappersföretaget och därmed även sina egna investerade 150 miljoner. I potten finns också kontrollen över mycket attraktiv tomtmark på en sluttning i Mölndal.

Welands bud på åtta kronor per aktie innebär att bolaget värderar Klippan till 265 miljoner kronor och företaget kommer att stoppa in ytterligare pengar i pappersföretaget om 90 procent av aktieägarna är med på noterna.

Annons

Enskilda ägare har protesterat och krävt upp till 20 kronor per aktie. Det kan verka mycket med tanke på aktier kunde köpas över börsen för 5:35 sedan varningar i en revisorsrapport om kassabrist för Klippan i mars hade läckt ut till media.

Men Aktiespararnas riksförbund anar ugglor i mossen och misstänker insiderbrott. Organisationen har uppmärksammat både Finansinspektionen och Stockholmsbörsen på att läckorna, avsiktligt eller ej, banade vägen för Welands bud.

- Det måste ju vara någon i Klippans styrelse eller i bolagsledning som har läckt, sade Gunnar Ek på Aktiespararna.

Måste klarläggas

Han anser att det måste klarläggas vem som har förmedlat rapporten till medier för att Aktiespararna ska kunna ta ställning till budet från Weland. Men Klippans styrelse sade enhälligt ja i går. Det skedde sedan ledamöterna hade tagit del av en oberoende bedömning av Öhman Fondkommission som anser att erbjudandet är skäligt ur ett finansiellt perspektiv.

Styrelseledamöterna Gösta Welandson och Staffan Gunnarsson deltog inte i beslutet med hänvisning till sitt engagemang i Weland.

Gösta Welandson är huvudägare i Weland, som efter köp över börsen kontrollerar 65,5 procent av av aktierna i Klippan.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons