Kollektivavtal i linje med EU-fördrag
De svenska fackens krav i Vaxholm kan ligga nära farligt område, enligt EU-kommissionens argumentation.
Lettiska Lavals ombud ser kommissionens nya yttrande som en klar framgång.
Det finns inte någon principiell motsättning mellan den svenska avtals-modellen och EU:s fyra friheter, rörligheten för tjänster, varor, kapital och människor. Den bedömningen gör EU-kommissionen i yttrandet till EU:s domstol i Vaxholmsmålet. Så långt ligger kommissionens bedömning i linje med Byggnads och LO:s ståndpunkter.
"Farligt område"
Men det betyder inte säkert att Byggnads och de andra fack som blockerade byggföretaget Lavals skolbygge i Vaxholm har rätten på sin sida. När de svenska facken ställer krav som går längre än reglerna i EU:s utstationeringsdirektiv, som bland annat sätter minimiregler för arbetstid och andra arbetsvillkor, kan det bli problem.
- Då rör man sig in på farligt område, säger en källa i kommissionen.
Hindrar rörligheten
Lavals juridiska ombud Anders Elmer ser kommissionens argumentation som en klar framgång. Han kommer i sitt eget yttrande till EU:s domstol att hålla fast vid Lavals tidigare ståndpunkter.
- Stridsåtgärderna och avtalskraven utgör ett hinder för den fria rörligheten. Vi pekar också på att hela modellen i Sverige, med regeringens påverkan, Arbetsdomstolen med mera, sammantaget är ett hinder, säger Elmer.