Nyheter

Kraftigt vinstfall för Södra

Tufft sågverksläge och stor ekonomisk osäkerhet i världen avspeglar sig i Södras rapport för årets första nio månader. Rörelseresultatet föll kraftigt till 879 miljoner kronor jämfört med närmare 2 miljarder kronor samma period i fjol.
Nyheter • Publicerad 19 oktober 2011

Ett svagt tredje kvartal, speciellt för sågade trävaror, högre virkeskostnader, valutaeffekter, lägre volymer och branden vid bruket i Mönsterås bidrog till att resultatet försämrades med 1 115 miljoner kronor.

Vinsten efter finansnetto blev 731 miljoner konor och avkastningen på sysselsatt kapital 11 procent.

– Trots tuffa förutsättningar med tvära kast klaras avkastningskravet på 10 procent, konstaterar Södras koncernchef Leif Brodén.

– Marknaden präglas av den osäkerhet som råder för effekterna av skuldkrisen i Europa och USA. Å andra sidan håller efterfrågan i sig i Asien, framför allt Kina.  Hur snabbt osäkerheten skingras, marknaden bottnar och vänder upp igen avgörs främst av den politiska hanteringen av skuldkrisen, säger han.

– Osäkerheten i kreditgivningen påverkar byggnationen direkt. I gengäld slår det igenom snabbt åt andra hållet när den dagen kommer.

Den för Södras ekonomi så viktiga massamarknaden präglades av en fortsatt bra prisnivå historiskt sett. En dollarförstärkning gentemot kronan kompenserade en viss prisnedgång i dollar.

Kunderna i Europa hade fortsatt låga massalager, men även Södras lager ökade. Leveranserna blev 1 374 000 ton, en minskning med 144 000 ton jämfört med samma tid i fjol.

När det gäller sågade trävaror är läget tuffare. Efterfrågan fortsatte att mattas med minskade leveranser som följd.

Nybyggandet är fortfarande lågt både i Europa och USA.

– Det finns tecken på en viss anpassning av produktionen nedåt hos de europeiska sågverken, men effekten av det ha vi inte sett än, säger Leif Brodén.

Under resten av året är två viktiga uppgifter att trimma in det nya, stora sågverket i Värö och att få igång produktionen av textilmassa i Mörrum.

Försörjning av koncernens industrier beskrivs som stabil vilket även gäller lövträ som ökat kraftigt sedan sågen i Traryd styrde om från barr till löv och hamnade under Södra Interiörs paraply.

Profetiorna inför nästa år rymmer en fortsatt svag Europamarknad, en viss ljusning i Nordamerika och en stark utveckling i Asien.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.