Annons
Nyheter

Regerings-ja till Strålforsaffären

Näringsminister Tomas Östros har varit informerad om Postens blivande uppköp av Strålforskoncernen, och han har gillat det.
Nyheter • Publicerad 16 mars 2006
Göthe Parkander i tavlan ser på medan Per Samuelsson, Strålfors vd, överlämnar koncernen till Postens vd, Erik Olsson, till vänster. Foto: Lena Gunnarsson
Göthe Parkander i tavlan ser på medan Per Samuelsson, Strålfors vd, överlämnar koncernen till Postens vd, Erik Olsson, till vänster. Foto: Lena GunnarssonFoto: 

- Självklart har vi informerat ägarna i form av ministern och statssekreteraren under resans gång, och de har följt utvecklingen med stort intresse. Postens styrelse och dess ordförande och jag har kontinuerligt berättat och de tycker att den här affären är industriellt bra för Posten.

Det sade Postens vd, Erik Olsson, vid en presskonferens i Ljungby på onsdagen. Dagen innan hade han tillkännagett att Posten AB köper Strålforskoncernen för två miljarder kronor. Strålfors blir en underkoncern till Posten.

Annons

Kan du förklara för folk hur Posten inte har råd att ha kontor ute i landet och har sagt upp 3 500 anställda på senare år, men nu plötsligt har råd att köpa upp ett privatföretag för drygt två miljarder kronor?

- Ja, för det första har Posten ett eget kapital om fem miljarder och vi tycker det är mycket bra att kunna använda delar av den egna kassan för ett förvärv som är långsiktigt bra för oss. Vi har ändå en bra soliditet kvar.

- För det andra så agerar ett stort företag som Posten på olika marknader. På den marknad som handlar om kassaservice har vi haft en accelererande nedgång, som tvingat fram neddragningar just på den sidan. Däremot måste vi få göra framåtriktade satsningar på andra marknader där vi tror att vi har en framtid. Vi är till exempel offensiva på logistik och nu i och med det här förvärvet av Strålfors kan vi fortsätta satsa på den marknaden. Det handlar om att gasa och bromsa på rätt tid och rätt ställe.

Men två miljarder är en stor satsning. Är Strålfors verkligen värt det?

- Ja, definitivt. Vi och styrelsen för Posten tycker det är det en värdefull långsiktig satsning.

På tisdagen menade Erik Olsson att Postens neddragningar förmodligen skulle fortsätta. Icke minst krävde köpesumman om drygt två miljarder kronor för Strålfors det. I Ljungby fick han frågan huruvida det kan bli dags att nyanställa i Ljungby där Strålfors har bortåt 480 anställda.

- Det beror helt på vår duktighet på en hård marknad där det råder hård konkurrens, svarade han, och tillade att han tror på framtiden efter den här affären med en total avreglering av posten i hela EU år 2009.

- Ingen kan garantera någonting. Vi har vassa konkurrenter till såväl Posten som Strålfors, men jag har fullt förtroende för Strålfors ledning och organisation, tillade Erik Olsson.

Folk skriver visserligen inte så mycket privatbrev till varandra i dagens

e-postvärld, men 15 000 brevbärare går likväl ut med tyngre väskor nuförtiden med företagsreklam, räkningar och meddelanden, sade han.

- Därför är satsningen på Strålfors och dess varumärke viktig.

Robert Owen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons