Annons
Nyheter

Rekordvinst för Ericsson

Stockholm (TT) Ericsson slår svenskt rekord med en kvartalsvinst på drygt tio miljarder kronor.
Nu får aktieägarna också större del av kakan, utdelningen nästan dubblas till 45 öre.
Nyheter • Publicerad 1 februari 2006

Det syns inga moln på himlen för Ericsson. Sista kvartalet i fjol gav en rekordvinst på 10,1 miljarder kronor, högsta vinstsiffran hittills för ett enskilt kvartal och nästan i linje med de högt ställda förväntningarna. Dessutom låg försäljningen högre än väntat, med en ökning på 16 procent till 45,7 miljarder kronor.

Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg kan också glädja sig åt att företaget fortsätter att växa snabbare än konkurrenterna och snabbare än marknaden som helhet.

Annons

- Det innebär att vi fortsätter att ta marknadsandelar, säger Svanberg som räknar med att världsmarknaden för mobilsystem fortsätter att växa med mellan fem och tio procent i år.

- Vår ambition är att fortsätta att ta marknadsandelar. Och vi har anledning att tro att vi kan göra det, säger Svanberg.

En stor del av den kraftiga tillväxten kommer från servicesidan, det affärsområde där Ericsson driver och utvecklar nät som ägs av operatörer. Och Ericssonchefen är mycket nöjd med den utvecklingen, framför allt med två mångmiljardbeställningar i Europa.

- Det här är servicesidans genombrottsår, med orderna både i Italien och Storbritannien, säger Svanberg.

Ericssons rekordstarka siffror innebär också att de tidigare så hårt prövade aktieägarna kan glädja sig. Nu har Ericsson råd att höja utdelningen rejält och drygt sju miljarder kronor kommer att delas ut till aktieägarna, om styrelsens förslag får bifall vid bolagsstämman.

I Europa har Ericssons försäljning dock gått dåligt med en liten minskning under sista kvartalet. Även i Kina har försäljningen utvecklats svagare än många hoppats på. Ett skäl är att de kinesiska myndigheterna dröjer med beslutet om vilka företag som ska få bygga 3G-systemen.

- Där har vi lite vänteläge, i väntan på 3 G-beslutet. Men vi väntar oss att det kommer under första halvåret och abonnenttillväxten är fortsatt stark i Kina, säger Svanberg.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons