Annons
Nyheter

Rusforest nästa för Peter Nilsson

Den förre vd;n för Södras sågverksrörelse, Peter Nilsson, blir chef för försäljning och produktion på det svenska skogs- och sågverksbolaget Rusforest med verksamhet i Ryssland.
Nyheter • Publicerad 2 oktober 2012
Ökad produktivitet vid sågverken, bättre logistik och ökad försäljning även på nya marknader, är Peter Nilssons utmaning på Rusforest.
Ökad produktivitet vid sågverken, bättre logistik och ökad försäljning även på nya marknader, är Peter Nilssons utmaning på Rusforest.Foto: Per-Erik Sandebäck

– Riktigt spännande, Det är något helt annat än det jag gjort tidigare även om branschen är densamma.

Det är i ett skede när det investerats stort på att bygga upp företagets grund som Peter Nilsson kommer in.

Annons

– Det börjar bli dags att skörda och tjäna pengar. Jag tror på idén även om det finns mycket att ta tag i, i alla ändar, säger han.

Runforest är ett ganska ungt bolag med 2 500 anställda som förfogar över 3,6 miljoner kubikmeter årliga avverkningsrätter via arrenden på lång tid som omfattar 3 miljoner hektar skog. Bolaget är verksamt i den ryska Archangelsksregionen och i östra Sibirien.

I anslutning till arrendena ligger fyra egna sågverk.

– Det finns också en egen avverkningsorganisation, men alla tillgångarna har köpts in på kort tid, så det finns mycket utmaningar kvar. Inte minst när det gäller logistiken. Det är långt bort, det tar till exempel tio dagar att frakta trävaror på järnväg till Sankt Petersburg, säger Peter Nilsson.

Han ska vara stationerad i Stockholm där Rusforests huvudägare Vostok Nafta Investment har sitt högkvarter.

Hittills har försäljningen av sågat virke skett till Nordafrika och Kina men även en del till Europa.

– Det är fantastisk kvalitet på råvaran, det handlar om den allra finaste furan och lärken. Tanken är nu att öka försäljningen även till mer attraktiva marknader. Bästa råvaran till vettiga priser är fördelar med satsningen, säger Peter Nilsson.

Sedan han fick lämna jobbet som vd för Södra Timber i maj, när turbulensen var som starkast inom koncernen, har han fram till nu jobbat som konsult med skiftande uppdrag.

Innan Södratiden var han vd för Geijer & Söner i Långasjö som sedan köptes upp av just Södra och tidigare har han även haft olika tjänster inom SCA Timber.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons