Nyheter

Slutsågat i Åtvidaberg

Samma dag som det stod klart att sågverket i Traryd får fortsatt liv i en annan division blev beskedet betydligt tyngre för de anställda vid Södras anläggning i Åtvidaberg. Där berörs 39 människor när sågningen upphör.
Nyheter • Publicerad 1 februari 2011

Södras beslut om att lägga ned huvuddelen av sin verksamheten i Åtvidaberg sker i en tid när det kärvat till sig på marknaden, kostnaderna för varje kubikmeter jagas och en rejäl satsning görs på ett nytt sågverk i Värö.

– Utvecklingen i Åtvidaberg har varit bra, men tiderna förändras. Marknaden för sågade trävaror är tuff och konkurrensen om råvaran har ökat, säger Södra Timbers vd Peter Nilsson.

– Vi måste ha anläggningar som är i topp ur konkurrenssynpunkt för att värna vår betalningsförmåga för timmer. Sågen i Åtvidaberg har ett betydande investeringsbehov och vi ser det inte möjligt att fortsätta att satsa i alla våra tio sågverk, säger han.

Med sågverken i Kinda och Mönsterås anser han att Södras har en bra balans i sitt östra område när det gäller timmeranskaffning. Dessutom kommer ändå sågkapaciteten och därmed behovet av råvara kommer att öka under året. Södra Timber Värö som nu uppförs får en årskapacitet på 750 000 kubikmeter.

Tryckimpregneringen ska dock fortsätta i Åtvidaberg och timmerplanen kommer att användas för säsongslagring av virke.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.