Annons
Nyheter

Stormen skonsam mot länets skogar

I hela Götaland fällde stormen Sven mellan 700 000 och 800 000 skogskubikmeter. Men skogen i Kronobergs län klarade sig lindrigt undan denna gång.
Nyheter • Publicerad 11 december 2013

Som Smålandsposten berättade i tisdagstidningen var den första bedömningen att Sven inte på långt när orsakade så svåra skador på länets skogar som föregångaren­ Simone som fällde om-kring 500?000 kubikmeter i Kronoberg.

När Skogsstyrelsens och skogsbrukets gemensamma inventeringsresultat sammanställts bekräftas att det i?stället är Halland och nordvästra Skåne som fått de mest omfattande skadorna. Framför allt är det hyggeskanter, fröträdsställningar och nygallrade områden som inte kunnat stå emot vindarna.

Annons

– I inlandet och de öst­liga delarna av Götaland har vi klarat oss bra. I Kronoberg är det mest det sydvästra hörnet som drabbats. Däremot finns det stråk med stora skador i västra Jönköpings län upp mot Bohuskusten, säger Göran Örlander, skogschef på Södra.

Övriga volymer skog som fallit är spridda över Götaland med mindre skador ju längre österut det är.

– Skadebedömningarna har varit extra svåra denna gång med tanke på att merparten av de stormskadade träden från stormen Simone fortfarande­ ligger kvar, säger Lars Ekberg, regionchef vid Skogsstyrelsen.

– Det går att inte att säga vad den faktiska ekonomiska förlusten för skogsbruket blir förrän det stormskadade virket är upparbetat. Det är många faktorer som påverkar kostnaderna och försäkringar täcker en del av förlusterna. Enskilda skogsägare har drabbats väldigt olika, säger han.

De bedömningar som nu har gjorts pekar dock på att vinterns två stormar Simone och Sven fällt mellan 2,2 och 2,8 miljoner skogskubikmeter sett till hela Götaland. Men inte ens tillsammans kommer de i närheten av Gudrunklass, stormen som fällde 75 miljoner skogskubikmeter.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons