Annons
Nyheter

Större förlust för KLS

Minskad tillång av slaktdjur, pressade marginaler på styckning, skärpt konkurrens för konsumentpackat kött och i princip prisstopp på charkprodukter. Allt detta bidrog till att livsmedelskoncernen KLS förra året gjorde en förlust på 11,7 miljoner kronor. Samtidigt fick medlemmarna mer
betalt.
Nyheter • Publicerad 17 februari 2006

- Resultatet är inte tillfredsställande men framför allt var det minskad försäljning de sista veckorna på året som orsakade försämringen jämfört med året innan. Vidtagna åtgärder gör ändå att vi är förhållandevis optimistiska om möjligheterna under 2006. Branschen är inne i en strukturförändring där uthållighet gäller, säger vd Thomas Gustasson.

Från KLS sida poängteras att förlusten inte påverkar diskussionerna om en fusion med Swedish Meats. Olika alternativ inför framtiden analyseras ännu.

Annons

- Men visst är resultatet en indikation på att det

behövs åtgärder. Vår utveckling avviker inte dramatiskt från andra företags. Hela branschen har problem. Samtidigt vill vi inte att strukturåtgärder ska gå ut över vår egen existens, säger Thomas Gustafsson.

Fjolårets förlust efter finansnetto blev 11,7 miljoner kronor vilket är 2,7 miljoner kronor sämre än året innan. Rörelseresultatet landade på minus tre miljoner kronor jämfört med ett mindre plus för 2004. Soliditeten ligger kvar på 27 procent.

Till leverantörerna

- Samtidigt vill vi lyfta fram att 40 miljoner kronor i ökade ersättningar för slaktdjuren gått till våra leverantörer ute på gårdarna. I snitt ökade vår

betalning med 1,20 kronor per kilo, säger Thomas Gustafsson.

Orsaken till det är den minskade tillgången på djur. Tillförseln av gris minskade med 3,6 procent och 5,6 procent för nöt. Branschens samlade produktion är nu den lägsta sedan 1960-talet. Marginalerna på slakten har annars varit högre än tidigare.

Mest negativ för KLS har utvecklingen varit för charkproduktionen. I princip råder prisstopp hos handeln som gjort det omöjligt att kompensera sig för ökade kostnader. Den stadigt ökande andelen av handels egna märkesvaror, EMV, har också gjort det svårt att öka volymerna.

På styckning har KLS ökat sin marknadsandel men det har inget gett utslag i förbättrad ekonomi på grund av pressade marginaler.

Försäljningen av konsumentpackat kött ökade under 2005, men inte tillräckligt. Konkurrensen har skärps ytterligare sedan Ica öppnat en stor anläggning i Västerås.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons