Nyheter

Sverige behöver inte fler företag!

Nyheter • Publicerad 6 april 2000

En regions utveckling sägs bero på antalet nystartade företag. Men det är ju inte nya företag i sig vi vill ha, det är förnyelse, engagemang och handlingskraft vi är ute efter. Med andra ord behöver vi fler företagssamma människor.

Magnus Forslund, doktorand vid Ekonomihögskolan i Växjö utvecklar här sitt resonemang om varför människor borde tillåtas växa inom ramen för de företag som redan finns. Inte till varje pris bli egenföretagare

I Sverige har det de senaste åren talats mycket om att vi behöver fler företag. Med visst stöd i forskning hävdas att en regions ekonomiska utveckling beror på antalet nystartade företag. Framtiden för Sverige påstås därför ligga i att fler startar företag. Jag hävdar att vi egentligen inte alls behöver fler företag. Det vi behöver är fler företagsamma människor!

Grunden för ekonomisk utveckling är att nya produkter och nya tjänster utvecklas och når marknaden. I min värld borde det kunna ske inom ramen för de företag som redan finns. Om man drar det till sin spets skulle man kunna ha ett företag, ett slags "Sverige AB". Om, och det är förstås det centrala, det ges utrymme och stöd för kreativitet, förnyelse, individuellt ansvarstagande och engagemang och om det ges möjlighet för individer att tjäna bra med pengar på sitt handlande.

Vissa skulle hävda att det resonemanget är en utopi, att det aldrig skulle kunna fungera. Det är möjligt att det är så. Men det är viktigt att vi analyserar problemet. Observera att jag inte här skriver om någon slags planekonomi med centralstyrning eller liknande. Jag skriver här om vikten att fokusera på det som vi vill åt, det som ligger dolt under allt tal om nya företag. Det är inte nya företag i sig vi ju vill ha. Det är förnyelse, engagemang och handlingskraft i olika former vi vill ha.

Den viktiga frågan blir då varför det verkar vara så svårt att mobilisera detta i befintliga företag? Är det bristande förmåga hos cheferna i organisationen? Fungerar de för mycket som bromsklossar? Dränerar de sina underlydande på positiv energi? Är de för intresserade av pengar och makt och för lite av mänsklig utveckling? Och i så fall; Måste det vara så? Vad kan vi göra åt det?

Debatten pågår ständigt om vad samhället kan göra för att stimulera nyföretagande. Det görs bl a studier om unga människors avsikter vad gäller att starta eget företag. Hur intressant är detta egentligen? Skulle det inte vara lika intressant att fråga om ungdomars avsikterna i ett vidare perspektiv? Till exempel: vill de försöka förbättra saker och processer? Vill de utveckla en passion för handling och förnyelse? Vill de viga sitt liv åt att skapa ett dynamiskt, spännande, humanistiskt samhälle? För mig framstår det som mer sannolikt att personer med dessa avsikter på ett positivt sätt kommer att bidra till vårt samhälle, oavsett om hon startar ett eget företag eller blir anställd.

Självklart skall vi inte hindra människor från att starta och äga företag. Min poäng är dock att alla inte vill detta. Tvärtom finns risken att människor känner sig hotade, otrygga, och illa till mods av allt tal om att de skall bli egenföretagare.

En del ser framför sig ett krav att bli som Ingvar Kamprad, Bill Gates, eller medias senaste gunstling, Jonas Birgersson. De är personer som i media och i forskning ofta framställs som "riktiga entreprenörer" och som en slags "hjältar". Många har nog svårt att identifiera sig med dessa "hjältar". För många är det ett tillräckligt stort kliv att börja ta för sig, att visa mod, initiativförmåga och handlingskraft. Varför skall vi dessutom pressa dem till att starta eget företag?

Risken finns vidare att många egenföretagare får lägga mest tid på att lära sig administrativa rutiner såsom bokföring, juridik och marknadsföring och minst tid på att utveckla produkter och processer.

Kanske skulle också större kraft läggas på att utveckla chefer på olika nivåer till att mindre agera som chefer och mer agera som vägledare, handledare och inspiratörer. Detta så att organisationer kan dra nytta av den potential som finns i människor. Då skulle man kunna skapa utrymme för de företagsamma människor som ännu inte vill eller kan tänka sig att vara egenföretagare.

Det skulle vara mycket intressant att se vilka idéer och handlingar som skulle skapas av en seriös diskussion om hur vi kan agera för att stimulera, inspirera och medskapa företagsamma människor - inte bara nya företag.

Magnus Forslund

Doktorand, Ekonomihögskolan vid Växjö universitet

Magnus.Forslund@Ehv.vxu.se

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.