Nyheter

UF-silver till Älmhult

Ett plattångsställ som fyra gymnasieelever från Älmhult tillverkat gav Kronoberg en silvermedalj när det på tisdagskvällen dukats upp till stor final för årets SM i Ung Företagsamhet.
Nyheter • Publicerad 12 maj 2010

En galamiddag med prisutdelning avslutade två dagars mässande i Stockholm där 735 elever från 125 skolor ställde ut 206 företag. Av dessa var åtta företag med 206 elever från Kronoberg.

För Kronobergs del blev den främsta placeringen en silvermedalj i kategorin Bästa vara. För den bedriften svarade Hang Over UF från Haganässkolan i Älmhult. Bakom företaget står vd Ellen Adolfsson tillsammans med Marielle Arvidsson, Amanda Odelstav och Carolina Iversen.

Varan som vann juryns gillande var ett ställ där en varm plattång kan hängas utan risk för att någon ska bränna sig.

En framskjuten placering som nästan räckte till medalj nådde också Lukas Morinder från Procivitas i Växjö. Av 24 tävlande i kategorin Bästa säljare var han bland de sex som slutstriden stod mellan.

I Kronobergs län startade 553 gymnasieungdomar UF-företag under läsåret 2009/2010.

– Det är bra men vår ambition är att alla gymnasieelever som vill ska få chansen att driva ett UF-företag. Fortfarande finns skolor i Kronoberg som inte erbjuder vårt program, det vill vi ändra på, säger regionchefen Sophie Gustavsson.

Totalt i landet har 19?954 elever drivit 6?050 företag under det här läsåret. En undersökning för några år sedan visade att 23 procent av dem som drivit UF-företag hade skaffat eget företag med anställda efter tio år.

Årets SM-vinnare får nu försvara Sveriges färger vid EM i Ung Företagsamhet i sommar i Cagliari, Italien.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.