Annons
Nyheter

Verksamheten blomstrar i Biltemas Lammhultslager

När Coop Elektro våren 2003 lade ned sitt lager utanför Lammhult pekade mycket på att den cirka 24 000 kvadratmeter stora fastigheten skulle bli ännu en relik över en svunnen tid. Knappt tre år senare är bilden radikalt förändrad.
Med Biltemas dotterbolag Retlog AB som hyresgäst blomstrar verksamheten.
Nyheter • Publicerad 15 februari 2006
Lars-Ivan Karlsson är chef för Retlogs lager i Lammhult och har varit med sedan Biltema i augusti 2003 etablerade verksamhet i den fastighet som KF tog i bruk 1980.
Lars-Ivan Karlsson är chef för Retlogs lager i Lammhult och har varit med sedan Biltema i augusti 2003 etablerade verksamhet i den fastighet som KF tog i bruk 1980.Foto: 
Biltema har fyllt det gamla Coop-lagret i Lammhult med totalt 6 300 artiklar. Foto: Per-Erik Sandebäck
Biltema har fyllt det gamla Coop-lagret i Lammhult med totalt 6 300 artiklar. Foto: Per-Erik SandebäckFoto: 
Joakim Pihl från Moheda är fullt sysselsatt med att ta fram varor.
Joakim Pihl från Moheda är fullt sysselsatt med att ta fram varor.Foto: 

- Det känns jättebra att få vara med på den här resan. Biltema expanderar och behovet av lagerkapacitet ökar. Nu kommer fem sex lastbilar per dag och hämtar varor för leverans till våra butiker i Sverige. Vilket innebär att vår expansion har genererat många uppdrag till Schenkers, ATS och DFDS lokala åkerier i Växjö, säger Lars-Ivan Karlsson, chef för Retlogs lager i Lammhult. Retlog är ett dotterbolag till Biltema som bildades i mars 2005 och som administrerar verksamheten vid företagets totalt sju lagerterminaler i Sverige.

Som chef för Coop-lagret var Lars-Ivan Karlsson en av totalt 29 anställda som blev uppsagd från och med den 1 maj 2003.

Annons

Verksamheten tog fart

- Det kändes förstås inget vidare. Men under tiden jag hjälpte till med att avveckla verksamheten hörde Biltema av sig och den 1 augusti hade jag åter ett jobb. Då visste jag inte mycket om Biltema men verksamheten tog fart direkt. Faktum var att vi fyllde hela lagret under hösten 2003, säger Lars-Ivan Karlsson.

Det är framför allt Asien-tillverkade produkter som i containrar skickas till Göteborg och därifrån per lastbil transporteras till lagret i Lammhult för vidare befordran till butikerna i Sverige.

- Biltemas bas är ju bilreservdelar. Men i nuläget representerar de 30 procent av företagets totala sortiment på cirka 15 000 artiklar som också innehåller grejer för båt, fritid, byggverksamhet och verktyg. I Lammhult finns cirka 6 300 artiklar, säger Lars-Ivan Karlsson.

Totalt rymmer lagret i Lammhult cirka 40 000 pallplatser och är därmed det största av företagets totalt sju lager runt om i Sverige.

Men jämfört med det nya lager som under 2007 tas i bruk i Halmstad är lagret i Lammhult betydligt mindre.

- Då kommer det att finnas 90 000 pallplatser på 55 000 kvadratmeter lageryta i Halmstad. Det påverkar inte verksamheten vid lagret i Lammhult, eftersom Biltemas expansion också kräver en utökad lagerkapacitet, säger Lars-Ivan Karlsson.

Av 61 anställda på lagret i Lammhult har 15 ett förflutet som anställda på Coop.

Tar emot sommarjobbare

- Vi har en medelålder på 35 år och rekryterar vår personal företrädesvis från Växjö, Moheda, Lammhult och Rörvik.

Annons

Dessutom är vi nog det enda företaget i Lammhult som tar emot sommarjobbare. Under semesterperioden från mitten av juni till mitten av augusti hade vi i fjol 20-25 feriearbetare och räknar med att anställa ungefär lika många i år. Vi har två minimikrav för feriejobben - man måste ha fyllt 18 år och ett körkort, säger Lars-Ivan Karls-

son.

Berne Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons