Annons
Nyheter

Viltolyckorna i Kronoberg kostar 56 miljoner kronor

Viltolyckorna i trafiken kostade 56 miljoner kronor under förra året bara i Kronoberg och en hel miljard för hela landet. Det visas färska siffror som Länsförsäkring Kronoberg tagit fram.
Nyheter • Publicerad 20 februari 2014
Foto: 

Det inträffade 2 308 polisrapproterade viltolyckor i Kronobergs län under 2013, en minskning med 13 procent jämfört med året innan. Vanligast är kollisioner med rådjur med medan älgolyckor av naturliga skäl kostar mest.

I genomsnitt kostar det 23?000 kronor att bärga och reparera en bil som varit med i en viltolycka med rådjur, älg eller vildsvin. Det har Fredrik Valgren, skadespecialist motor på Länsförsäkring Kronoberg räknat ut. Det är han som ligger bakom undersökningen.

Annons

Siffran visar en totalkostnad för ett försäkringsbolag och bilägaren. En medelsjälvrisk är inräknad. Men det handlar bara om bilskadorna. Det har inte räknats på eventuella kroppsskador, som ju tack och lov är ganska ovanliga när det kommer till krockar med rådjur och vildsvin.

–? Att reparationer till följd av viltolyckor kostar mycket pengar i vårt vilttäta län visste vi, men visst förvånas man över hur totalkostnaden kan skena ett år som 2012, säger Fredrik Valgren, skadespecialist motor på Länsförsäkring Kronoberg.

–? Medelkostnaden för en vanlig vagnskada ligger på 16?000 kronor och med självrisken blir det strax under 20 000 kronor, så viltskadorna är dyrare, säger Fredrik Valgren.

Fjolårets totalkostnad i länet på drygt 56 miljoner kronor är visserligen 6 miljoner kronor lägre än för 2012, som en följd av att antalet olyckor med vildsvin sjönk med 39 procent från året innan, men den är samtidgt 6 miljoner högre än för 2011.

–? Det värsta som kan hända är inte att bilen blir skadad, utan att de som färdas i bilen kan råka ut för allvarliga skador. Den vanligaste tiden på dygnet för viltolyckor är vid skymning och gryning, men också tiden däremellan. Som bilförare bör man tänka på att sänka hastigheten och vara uppmärksam även på terrängen runt omkring vägen när du kör, säger Fredrik Valgren.

– ?Kronoberg och Kalmar län har under alla år som vi kontrollerat det här legat högst när det gäller risken för krock med vilt per körd kilometer. Jönköpings län och Värmland är också skogslän med hög risknivå, säger Fredrik Valgren.

Vägsträckorna vid Linneryd och mellan Väckelsång och Tingsryd, mellan Marklanda och Huseby samt väg 25 mot Hallandsgränsen är några särskilt olycksdrabbade avsnitt. Men egentligen skulle det kanske behöva sättas varningsskyltar överallt där det går att rulla in i länet på allmän väg.

Medan vildsvinsolyckorna minskade jämfört med 2102 låg älgolyckorna låg kvar på ungefär samma nivå.

– Anledningen till att antalet viltolyckor har minskat kan ha många orsaker. Vi har blivit bättre på att hantera vildsvinsstammen och för älgarena har det tagits större grepp genom de nya skötselområdena. Dessutom hade vi ett par hårda och långa vintrar 2012 och 2013, vilket också kan vara en bidragande orsak till minskningen, tillägger Fredrik Valgren

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons