Annons
Nyheter

"Det känns som att komma hem"

Efter sex matcher fick den finske huvudtränaren gå. Ett par omgångar senare var det Teemu Lassilas tur.
– Varje match måste vinnas. Annars är det någon som får sparken, säger målvakten som nu hoppas få spela hockey hos Växjö Lakers.
Nyheter • Publicerad 9 december 2013
Revansch. Teemu Lassila köptes ut från kontraktet efter tio matcher i KHL-laget Omsk. Nu är han på plats i Växjö Lakers, men hoppas få träna ett tag innan debuten.
Revansch. Teemu Lassila köptes ut från kontraktet efter tio matcher i KHL-laget Omsk. Nu är han på plats i Växjö Lakers, men hoppas få träna ett tag innan debuten.Foto: Daniel Rydström

Under måndagen gjorde den 30-årige målvakten sin första träning med den nya klubben. Två månader har gått sedan han fick kicken från Avangard Omsk i KHL-hockeyn. Det var således en ganska ringrostig ex-världsmästare som gjorde sitt första ispass i Vida Arena.

– Det blir inte lätt för mig första matchen. Jag är lite nervös för det. Jag ska vara redo när de ger mig chansen, men jag hoppas få lite träning först. Jag tycker inte vi behöver skynda. Mattias Modig spelade bra senaste och det ger mig tid, säger Teemu Lassila.

Annons

Eftersom det samtidigt fortfarande finns vissa frågetecken kring pappersexercisen är det inget vågat tips att Mattias Modig fortsätter mellan stolparna i kvällens derby mot HV71. Han skulle då få chans till revansch efter den jobbiga 1–6-förlusten för bara någon vecka sedan. Teemu Lassila har också en jobbig tid bakom sig. Tredje säsongen i KHL-hockeyn slutade nästan innan den hade börjat.

– Det gick inte som planerat. Vi förlorade vår tränare efter sex matcher, säger målvakten som själv fick beskedet att han blev utköpt efter en roadtrip ett par omgångar senare.

– Du ska vara ute ur lägenheten på fredag, sade de till mig. Och på fredagen var både elektricitet och telefon avstängda, säger Teemu Lassila.

Avangard Omsk var målvaktens tredje KHL-klubb. Efter ett par fina säsonger som förstamålvakt i finska HPK fick han kontrakt med Metallurg Novokuznetsk 2011-12. Klubben är en av de sämre i ligan, men Teemu Lassila kämpade på i kassen och hade en bra räddningsprocent på 92,5.

– Det var ett tufft år. Vi hade en bra kedja där och missade slutspel. Jag kan inte vara nöjd, men sammantaget var det okej.

Säsong två gick flytten till Kazakstan och laget Barys Astana. Teemu Lassila stod mycket under hösten, men åkte på en skada i januari och lyckades sedan aldrig komma tillbaka på allvar. Efter höstens tuffa tid med bara tio matcher i Avangard Omsk är det en revanschlysten målvakt som nu kommit till Växjö.

– Jag behövde inte fundera så länge. Jag känner ett par killar i Lajunen, Kallio och Varakas. Det var ett enkelt val. Det känns som att komma hem, säger Teemu Lassila.

Jani Lajunen och Teemu Lassila fanns båda med i den finska trupp som vann VM-guld våren 2011. Den minnesgoda svenska hockeypubliken minns honom från två SHL-säsonger med Djurgården 2005-2007. Men mycket har hänt sedan dess.

– Det känns som att jag var en ung pojke senaste jag var här. Nu har jag mycket mer erfarenhet. Jag känner mig redo och tror att jag kan hjälpa laget.

Beskriv din målvaktsstil?

– Jag försöker spela mer stående och röra på fötterna. Jag försöker låta spelarna ta beslutet. Det är det jag förbättrat mest sedan förra gången jag var i Sverige.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons