GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Eufemismer om budgeten

Politik på alla nivåer handlar om att prioritera.\nLedare • Publicerad 19 maj 2018
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Foto: Alik Keplicz

”Den som säger att EU:s budget är gigantisk ljuger.” Det var ett av budskapen när Centerpartiets Europaparlamentariker Fredrick Federley presenterade partiets EU-politik på ett seminarium i fredags. ”Om vi tittar på de sammanslagna 28 nationella budgetarna utgör EU:s budget en procent av dem.”

Det ligger naturligtvis någonting i att EU:s årsbudget – 160 miljarder euro för år 2018 – är svår att åberopa i frågan om kostnaden för enskilda medborgare eller medlemsländer. Då ska dock i ärlighetens namn sägas att hur många procent EU:s budget utgör om den slås ut på de 28 nationella budgetarna inte är ett särskilt informativt mått heller. Det är i synnerhet inte representativt för Sverige, som med en avgift på 40 miljarder kronor är den näst största nettobetalaren till unionen. I den svenska statsbudgeten utgör avgiften inte en, utan fyra, procent. Varje svensk betalar 2 600 kronor till EU varje år.

Diskussionen om vad vi betalar in respektive får ut av vårt medlemskap har förnyats av det faktum att Sveriges avgift väntas öka upp till 16 miljarder extra per år till följd av Storbritanniens utträde ur unionen. Det är verkligen inga småpengar. Enligt Federley pågår en ansvarslös tävling mellan Socialdemokraterna och Moderaterna om vem som kan betala minst till EU som inte överensstämmer med de åtaganden man vill se. Parlamentarikern missar dock en av sina egna poänger: Det handlar om prioriteringar. Regional- och jordbruksstöd utgör 75 procent av budgeten. Det finns utrymme att välja och välja bort.

catarina kärkkäinenSkicka e-post