Annons

Kalashjälpen sätt att stötta

Tårta. Ballonger. Kanske ett presentkort. Även om man inte har så mycket pengar ska man ändå kunna ställa till med kalas. Det är tanken bakom den ideella Facebookgruppen Kalashjälpen som en kvartett i Växjö driver tillsammans.
Publicerad 4 november 2017
Kvartetten bakom Kalashjälpen, från vänster Maja Holgersson-Rålin, Viktoria Hulting, Madeleine Nyhlén och Sophie Rålin med barnen Sixten Hulting-Thordsson, 1,5 år, Oliver Nyhlén, 3,5 år, Ville Nyhlén, 5,5 år, och längst fram Max Nyhlén, åtta månader.
Kvartetten bakom Kalashjälpen, från vänster Maja Holgersson-Rålin, Viktoria Hulting, Madeleine Nyhlén och Sophie Rålin med barnen Sixten Hulting-Thordsson, 1,5 år, Oliver Nyhlén, 3,5 år, Ville Nyhlén, 5,5 år, och längst fram Max Nyhlén, åtta månader.Foto: Filip Sjöfors

Själva idén till Kalashjälpen fick Sophie Rålin i somras efter att på stan träffat en ensamstående kvinna som skulle ordna sin sons studentfest.

– Studentfirande kostar en hel del pengar och hon hade det svårt ekonomiskt. Om man inte har sparpengar att ta av är det tufft att vara ensamstående förälder, sjukskriven eller fattigpensionär. Så jag gick hem och funderade på hur jag skulle kunna hjälpa till, säger Sophie Rålin.

Annons

Därmed föddes Facebookgruppen Kalashjälpen som i september såg dagens ljus. Tillsammans med sina döttrar Madeleine Nyhlén och Maja Holgersson-Rålin och svärdottern Viktoria Hulting driver Sophie Rålin denna.

Syftet är att hjälpa människor som egentligen inte har råd att ordna kalas, med detta, allt från födelsedagsfirande och barnkalas till studentfester. Och den som vill fråga om stöd kan höra av sig genom Facebook där hjälpen sedan kan ta sig lite olika uttryck.

– Det kan gälla en tårta, ballonger, dekorationer, serpentiner, papptallrikar, servetter eller presentkort. Vi förmedlar sådant som andra har skänkt, men vi hjälper inte till med själva kalaset, säger Sophie Rålin.

Genom sponsorer som lokala företag och privatpersoner som skänker saker och pengar finansieras hjälpen. Och antalet medlemmar i Facebookgruppen blir stadigt allt fler.

– Nu har Kalashjälpen 448 medlemmar och så många trodde vi knappt att vi skulle bli. Men man behöver inte gå med som medlem om man av olika anledningar inte vill, det går också bra att mejla, säger Maja Holgersson-Rålin.

En anledning till det kan vara att man lever under skyddad identitet. Hittills har Kalashjälpen kunnat stötta familjer och enskilda i alla åldrar, från ett år och uppåt.

Till dem som fått hjälp hör ett hjärtsjukt barns familj och ett barn som lever under skyddad identitet. Tanken är att just genom donationer hjälpa familjer, ensamstående, pensionärer och sjukskrivna som inte har tillräckligt med pengar att ordna kalas.

– Vi märker att många verkligen behöver hjälp och de som har hört av sig hittills har inte stora krav. Eftersom jag tidigare själv har varit ensamstående med barn vet jag precis hur det är, säger Sophie Rålin.

Just nu är Sophie som är lärare sjukskriven, därmed gör övriga tre mesta jobbet och har dessutom fullt upp i vardagen. Madeleine är församlingspedagog, har tre barn och är just nu föräldraledig, Viktoria är kafébiträde och har en son på 1,5 år och Maja, 18 år går i skolan.

– Vi drivs alla av den glädje vi möts av hos människor vi försöker hjälpa och det är därför vi gör detta.

Annons

Det gensvar Kalashjälpen får är också stort, och värmer precis som detta exempel:

"I dag har vi i familjen, speciellt min lillasyster haft en jättebra dag! Vi är så glada att det finns människor som är villiga till att göra någons dag. Tack för att ni gjorde hennes dag till en oförglömlig födelsedag!! Ni är fantastiska! Från Storasyster som fått hjälp att fira sin syster."

Genom 20-kronorshjälpen har Kalashjälpen även stöttat Bröstcancerfonden och Barncancerfonden och nu i november stöds ”Medan vi ser.”

– Vi skänker alltid fem kronor av swishat belopp till en organisation, så det blir dubbel hjälp, säger Viktoria Hulting.

Kanske kan Kalashjälpen nu också spridas till andra delar av landet.

– Vi har fått en förfrågan från Göteborg, så kanske startar de även där.

”Nu har Kalashjälpen 448 medlemmar och så många trodde vi knappt att vi skulle bli.”
Sophie Rålin.
Sophie Rålin.Foto: Filip Sjöfors

Åsa CarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons