GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Till minne av Thomas Carlzon

"Småland och Linnéuniversitetet har mist en sann vän och entreprenör”

Thomas Carlzon hade en fantastisk karriär inom IKEA-koncernen, där han under många år var vd för IKEA Sweden. Han fortsatte sedan sin framgångsrika karriär och blev landshövding i Kalmar län. En mindre känd sida av Thomas var hans starka stöd och gärning för Linnéuniversitetet och samarbetet mellan näringsliv och akademi.
Publicerad 27 juli 2022

Thomas hade själv ingen akademisk utbildning, men förstod vikten av ett framgångsrikt universitet för utvecklingen av Småland som region och gjorde flera betydande insatser för Linnéuniversitetet. Thomas satt i Linnéuniversitetets styrelse från universitetets tillblivelse 2010 fram till 2017, och var där en mycket viktig näringslivsröst. Han uttryckte ofta sin absoluta tilltro till Linnéuniversitetets centrala roll för Småland och betonade vikten av att universitetet skulle ta en framstående plats på den internationella, akademiska arenan.

Thomas var lösningsorienterad och en dörröppnare. 2009 tog universitetet emot en donation från Ingvar Kamprad som utvecklades till forsknings- och utbildningsprojektet The Bridge. I det samarbetsråd som styrde projektet hade Thomas en given roll. Genom att ha ena foten i akademin och den andra i IKEA bidrog han till den integration som Kamprad eftersträvade.

Thomas engagemang för högre utbildning visade sig också genom skapandet av en unik internationell innovationsutbildning på masternivå som samordnade ekonomi, teknik och design. IKEA var en viktig partner för att skapa internationell höjd och relevans. Thomas var en avgörande kraft i att universitetet tog steg för steg mot att utveckla denna utbildning som hundratals studenter från hela världen nu studerat.

Thomas brann för att öka samarbetet mellan vetenskap och näringsliv. Som preses i Linnéakademien för vetenskap och näringsliv under åren 2010–2013 förstärkte han dels näringslivets roll i akademin, dels samarbetet med Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).

Många är vi som minns Thomas för hans brinnande intresse för ledarskap och medarbetarskap. På ett enkelt och chosefritt sätt delade han gärna med sig av sin långa erfarenhet som ledare. Han var alltid tillgänglig och stödjande för alla som ville ta del av hans klokhet och långa erfarenhet från näringslivet.

Vi delar sorgen med familjen. Småland och Linnéuniversitetet har mist en sann vän och entreprenör.

Linnéuniversitetets rektor Peter Aronsson, fd rektor Stephen Hwang och fd prorektor Lena Fritzén

Thomas Carlzon.
Thomas Carlzon.Foto: Filip Sjofors
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.