Annons

Afrikanska djur tittar fram mellan turistmålen

Långa halsar, stora kroppar och nyfikna ögon. På vägen mellan Elin Wägners Lilla Björka och Singoalla grotta ligger Värend Struts, södra Sveriges enda strutsfarm. – Det är många som tvärnitar och backar när de får se vad som går i hagarna, säger Thorsten Tiedt.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Lädja • Publicerad 17 juni 2020
Avelstuppen Rune visar stolt upp sig när Smålandsposten är på besök.
Avelstuppen Rune visar stolt upp sig när Smålandsposten är på besök.Foto: Charlotte Stjernkvist
De nyfikna strutsarna finns i Lädja. Men det gäller att hålla sig på avstånd. Strutsarna nyper gärna tag i dina fingrar för att se om du har något spännande i handen.– Det gör inte ont, men de kan också ta glasögon eller hörlurar, det har hänt. De äter verkligen allt, säger Steffi Tiedt.
De nyfikna strutsarna finns i Lädja. Men det gäller att hålla sig på avstånd. Strutsarna nyper gärna tag i dina fingrar för att se om du har något spännande i handen.– Det gör inte ont, men de kan också ta glasögon eller hörlurar, det har hänt. De äter verkligen allt, säger Steffi Tiedt.Foto: Charlotte Stjernkvist

Strutsarna ser aningen komiska ut när de nyfiket tittar fram från hagen intill länsvägen genom Lädja. Sedan 2017 har Steffi och Thorsten Tiedt drivit strutsfarm på gården. Men det hela började som ett skämt.

– Eller i alla fall på skoj, säger Steffi Tiedt.

Annons

När makarna Tiedt flyttade in på gården i Lädja började de med att skaffa dvärghöns. Sedan blev det vaktlar, ankor, kalkoner, gäss och nu sist strutsar.

– Äggen blev bara större och större, säger Steffi Tiedt.

Mellan Steffis arbete som skolpsykolog i Alvesta och Thorstens arbete som diakon i Söraby församling driver de Värends struts som en hobbyverksamhet. Hit är också allmänheten välkommen för att ta sig en rundtur på gården. Har man som besökare riktigt mycket tur, kan man också få en rundvandring av antingen Steffi och Thorsten, eller några av deras tre barn.

– De har blivit några riktiga strutsfarmare, säger Thorsten Tiedt.

Thorsten Tiedt klappar fjolårskycklingarna. Någon ur gruppen ska bli ny avelstupp.
Thorsten Tiedt klappar fjolårskycklingarna. Någon ur gruppen ska bli ny avelstupp.Foto: Charlotte Stjernkvist

När paret guidar Smålandsposten runt på gården kommer den stora avelshanen Rune fram till stängslet. Det är en 220 centimeter hög pjäs på 180 kilo. Han fläktar med sina massiva fjädrar och är aningen orolig över besöket. Bakom honom träder de två avelshönorna fram, Kerstin och Sara.

– Vi köpte en avelsgrupp när vi började med detta, istället för med ägg, säger Steffi Tiedt.

Men ägg blir det gott om ändå. Strutsarna lägger ett ägg varannan dag och om man som strutsägare har riktig tur kan det bli upp mot 30 ägg per höna och säsong. Då ska man komma ihåg att det går ungefär 25 vanliga hönsägg på ett strutsägg. Äggen kläcker de fram i maskinen då det är väldigt svårt att få fram naturruvade kycklingar i Sverige. De Afrikanska strutsarna lever vilt på savannen och där är det hanarna som ruvar äggen. Men bara under natten, därav sina mörka fjädrar. På dagen sprätter hanen sand över äggen, så sköter solen resten. Den varan är det värre med i Sverige.

Thorsten Tiedt ser över äggkläckningsmaskinen.
Thorsten Tiedt ser över äggkläckningsmaskinen.Foto: Charlotte Stjernkvist

I Lädja tar Steffi och Thorsten hand om hela strutsens livscirkel. De kläcks fram, växer till sig tillsammans med de andra ungdjuren och lever ett gott liv i de inhägnade hagarna innan det är dags för slakten. 32 slaktdjur går i en hage på gården. Köttet tas om hand och blir både stekar och korvar. Steffi Tiedt berättar att kunderna har jämfört köttet med något mitt emellan oxfilé och hjort. Det är inte i närheten av kycklingkött.

– Det är ett rött kött, med väldigt lite fett i. Fettet ligger som en hinna utanför musklerna, under magen, säger Thorsten.

Fettet är det andra strutsfarmare i Sverige som tar till vara på. Resultatet blir tvålar. Men det finns ingen risk för att man luktar struts efter en dusch.

Annons

– Haha, nej! Det är väldigt likt vårt egna fett, så det fungerar bra, säger Thorsten Tiedt.

Nu hoppas makarna Tiedt att fler hittar till strutsfarmen, på vägen mellan Elin Wägners lilla Björka och Singoalla grotta. Är de bara hemma visar de mer än gärna runt. Och så hoppas de givetvis att fler får upp ögonen för det lite annorlunda köttet. Kanske kan det passa bra att prova något nytt till sommarens grillkvällar?

Inne i gårdsbutiken säljer paret Tiedt strutskött, strutskorvar och glass gjort på strutsägg.
Inne i gårdsbutiken säljer paret Tiedt strutskött, strutskorvar och glass gjort på strutsägg.Foto: Charlotte Stjernkvist
Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons