Annons

Att våga är första steget till att släppa loss kreativiteten

När flera evenemang är inställda i länet går det alldeles utmärkt att dra igång egna sommarprojekt. Att våga är det första man ska göra. Hos Nadine Strand i Kosta har trädgården blivit ett eget rum. Hon har ständigt olika projekt på gång, allt från altanbyggen till trädgårdspyssel.
Kosta • Publicerad 17 juni 2020
Nadine Strand har ett stort intresse av trädgårdsarbete, heminredning och att tillverka betongskulpturer. Här delar hon med sig av sina bästa tips.
Nadine Strand har ett stort intresse av trädgårdsarbete, heminredning och att tillverka betongskulpturer. Här delar hon med sig av sina bästa tips.Foto: Filip Sjofors

Att jobba hemifrån är ett begrepp som vi under våren 2020 har blivit väldigt bekanta med. Och att jobba hemma på semestern fungerar också. Men lägg datorn i byrålådan och stäng av arbetstelefonen. Plocka istället fram virke och skruvdragare, finbetong och diskhandskar. Nu är det kreativa och roliga arbetsprojekt som gäller.

Nadine Strand i Kosta har sedan 2013 drivit instagramkontot Houseofstrand där hon delar med sig av olika projekt som hon tar sig an i hemmet. Det är allt från uterum till odling och betonggjuteri. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Annons

Att pyssla i trädgården har inte alltid varit självklart för Nadine. Med åren har intresset vuxit fram. Hon sprudlar av energi när hon berättar om sina olika idéer.

– Kan jag börja så kan alla, säger hon.

I trädgården har flera projekt vuxit fram under de senaste åren. Det är nyfikenheten och suget efter personlig utveckling som har styrt henne. Det hela börjar i grund och botten med att hon har svårt för att sitta still, berättar hon. Att sätta igång olika projekt är desto lättare. Det är egentligen bara en sak man måste göra.

– Man måste våga, våga, våga! Det är det allra första steget, säger Nadine Strand.

Farmors gamla virkade dukar används som mall när Nadine Strand gjuter inredning till trädgården.
Farmors gamla virkade dukar används som mall när Nadine Strand gjuter inredning till trädgården.Foto: Filip Sjofors
bild 1/4
Häll på betongen. Låt stå i ett par dagar så att betongen hinner bränna. Vänd upp och ner och slå försiktigt ut plattan. Färdigt!
Blanda vatten med betong. Konsistensen ska vara som lös gröt.
Olja insidan av en spann i lämplig storlek. Det gör att betongen och duken släpper lättare.
Lägg duken i botten.
Häll på betongen. Låt stå i ett par dagar så att betongen hinner bränna. Vänd upp och ner och slå försiktigt ut plattan. Färdigt!
Blanda vatten med betong. Konsistensen ska vara som lös gröt.

Tillsammans med sin sambo Jörgen Strand har hon hela tiden olika idéer igång. Rummen har också fått flytta ut.

– Köksträdgården är det bästa rummet vi har. Jag kan stå och titta på när plantorna växer. Det är så inspirerande och härligt. Sedan när det är klart kan barnen gå där och plocka och äta. Det är magiskt, säger Nadine Strand.

Nadine och Jörgen Strand har tillsammans byggt både en altan, ett trädäck med en påbyggnad och till sist en köksträdgård.

– Vi gillar att ha projekt på gång och vi älskar att snickra ihop. Jag kallar det parterapi, säger Nadine Strand och skrattar.

Snickeriet började inomhus och med sambons hjälp har Nadine Strand lärt sig hur hon kan göra för att själv få till det. Att hon har ett öga för detaljer och ett kreativt tankesätt går inte att ta miste på. Instagramkonotot har numera över 13 000 följare som varje dag kan ta del av Nadine Strands olika idéer. Hon hämtar själv inspiration från andra instagrammare och från appen Pinterest.

– Att ta gamla grejer och göra någonting nytt av dem är kul. Att göra ett bord på hjul av en kabeltrumma till exempel, och att göra betongdukar av farmors gamla virkade dukar. Att göra nytt av gammalt är också det som flest gillar på min instagram, säger Nadine Strand.

Annons

På frågan om vad som sätter gränserna svarar hon snabbt:

– Det är en klyscha, men sikta mot stjärnorna.

Altanen fungerar som en bra barnkammare för plantorna innan de sätts ut i köksträdgården.
Altanen fungerar som en bra barnkammare för plantorna innan de sätts ut i köksträdgården.Foto: Filip Sjofors

Förutom modet att sätta igång och att våga starta har hon ytterligare tips:

– Tänk stort! Jag tänker också ”rum” när jag har mina projekt ute. Vi har byggt med klara linjer och har en röd tråd i vår inredning. Jag tycker det är bra att hålla helhetstänket och våga följa sin egna stil. Här är det ju mycket industriellt, det är det jag gillar. Men vill du fylla din gräsmatta med bara trall så gör det. Du får det! Åter igen, våga, säger hon.

Den röda tråden i Nadine Strands trädgård syns väl. Det är tryckimpregnerat trall där rummen skiljs av med hjälp av rostade armeringsnät. En lampslinga med svart kabel hänger i de olika avdelningarna och svartmålande pallkragar med olika odlingar finns strategiskt utsatta runt om i trädgården.

– Jag var osäker på om jag skulle måla de svarta, men jag provade. Det blev ju jättefint till det rostiga, säger hon.

Hemmgjorda plattor i köksträdgårdens grusgång.
Hemmgjorda plattor i köksträdgårdens grusgång.Foto: Filip Sjofors

Längs en gång i köksträdgården har Nadine Strand gjutit små plattor. Plattorna har olika mönster och det är åter igen bara fantasin som sätter gränser. En av farmors gamla virkade dukar i botten av en spann ger ett vackert mönster på den färdiga betongplattan. Barnens namn har också gjutits in i en platta med hjälp av skumgummiark och löv dekorerar en annan.

En och annan egensnickrad kruka gör sin plats i trädgården, som matchar de större odlingskragarna. En rostig taggtrådsrulle gör väggen intill köksträdgården och en båge över en odlingslåda gifter sig med de andra rostiga armeringsnäten som tjänstgör som väggar. Hennes gjutna virkade dukar är placerade lite varstans i trädgården, både liggande, stående och på rostiga armeringsjärn.

Förutom en bygglovsansökan till vissa projekt kan det också vara bra med en ritning. Men den behöver inte vara i skala eller särskilt exakt. Så arbetar inte Nadine Strand. Men ett hum om hur man vill ha det är inte fel, menar hon.

Köksträdgården byggde hon tillsammans med Jörgen under den heta sommaren 2018. Förra året var hennes första odlingsår.

Annons

– Det behöver inte ta tid, bara sätt igång. Ta första spadtaget och börja. Man ska inte tänka för mycket heller, då dödar man kreativiteten. I år började jag med ett trädgårdsland redan i januari. Vad är det värsta som kan hända?

Den röda tråden i Nadine Strands inredning ute är svart, rost och betong. Övergiven taggtråd blir också en inredningsdetalj.
Den röda tråden i Nadine Strands inredning ute är svart, rost och betong. Övergiven taggtråd blir också en inredningsdetalj.Foto: Filip Sjofors

Under sommaren har Nadine Strand själv ett projekt att hugga tag i. Trädgården på husets framsida ska speglas i hur det ser ut på baksidan. Åter igen är det den röda tråden som hon håller sig till.

– Jag har precis satt i humlestörar och ska odla i rabatterna som jag har gjort. Precis som på baksidan ska jag placera en båge över landet med hjälp av armeringsnät. Framsidan ska spegla hur det ser ut på baksidan. Det är ständigt något på gång här, säger hon.

Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons