Annons

Bengt-Göran Kronstam är SMP:s nye vinskribent

Han har nyligen återvänt till Skåne och bosatt sig på Österlen. I dag hälsar vi Bengt-Göran Kronstam välkommen som vinkrönikör i Smålandsposten.
Med snart 50 års erfarenhet av vin är han en av landets mest erfarna skribenter i ämnet.
Mat & dryck • Publicerad 10 mars 2022
Bengt-Göran Kronstam, vinskribentFoto: Mark Nordvall Hanlon

Bengt-Göran Kronstams karriär började för 48 år sedan som deltidsanställd på Systembolaget. Där la han grunden till en passion som sedermera skulle leda honom in till spalterna i Dagens Nyheter och tidskriften Allt om vin. När han var som mest aktiv provade han 10 000 olika viner om året.

”Det viktigaste för mig är inte vilket vin som finns i glaset. Det viktigaste är vilka känslor som vinet skapar.”
Bengt-Göran Kronstam

– Jag brukar säga att jag under de åren spottade ut fyra gånger så mycket vin som den genomsnittlige svensken drack på ett år.

Annons

Även om han har provat exklusiva och dyra viner är det inte det som kommer att vara i fokus.

– Jag vill skriva om de viner som finns att köpa på de flesta Systembolag. Jag vill lyfta fram bra viner som kanske har kommit i skymundan. Det blir högt och lågt och framför allt viner som är lagom dyra. Jag vill framför allt inspirera, säger Bengt-Göran Kronstam.

Ju längre tid han har ägnat sig åt vin, desto viktigare har den sociala samvaron blivit.

– Vinet är en katalysator till bra samtal. Det viktigaste för mig är inte vilket vin som finns i glaset. Det viktigaste är vilka känslor som vinet skapar.

Om du skulle rekommendera ett enda bra vin att ha hemma, vilket skulle det bli?

– Det går inte. Omväxling förnöjer och jag tycker att man ska variera sig och inte alltid välja samma vin. Man behöver inte ha en stor vinkällare, men man kan ha tio-tolv flaskor hemma för olika tillfällen. Det spar både tid och pengar.

Förutom vin kommer Bengt-Göran Kronstam också att tipsa om andra drycker när andan faller på.

– Jag vill blanda tips på sådant som jag har hittat tidigare och krydda det med nya upptäckter.

Här saknas innehåll

Carl Johan EngvallSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons