Carl von Linné och husan Matilda visar gärna upp sina respektive stoltheter
Sommaren 2020 bjuder på annorlunda tider. Det märker även en herre och en dam från 1700- talet, respektive 1800-talet av.
Matilda arbetar som husa på Huseby bruk. Hon kom dit någon gång på 1880-talet och arbetade kvar en bit in på 1900-talet. Husan har sett mycket, allt från kungliga besök inne på slottet till händelser med statarna ute på åkerlapparna. Och detta är historier som hon mer än gärna delar med sig av när hon visar runt turister på Huseby bruks ägor.
Carl von Linné, botaniker från Råshult i Älmhults kommun, är känd över hela världen för att ha delat in växter, djur och mineraler i olika grupper. Han beskrivs ofta som världens första ekolog. Intresset för djur och natur väcktes tidigt och detta är något som han gärna berättar mer om på sina visningar hemma i Råshult.
Både Matilda och Carl von Linné knäcker extra med sina guidningar av respektive specialistområde under sommarhalvåret. Men i år har de fått tänka om. Det blir inga inomhusguidningar på Huseby bruk. Matilda och Carl von Linné tar bara emot ett visst antal besökare per grupp. Det blir inga busslaster med turister i år, men öppna guidningar sker under hela sommaren, både i Huseby och i Råshult.
– Vi har flera öppna guidningar för att möta de som är ute och far. Men man får tänka på att hålla avstånd mellan varandra och jag tar bara emot grupper på 15 till 20 personer, säger Carl von Linné.
– Och jag tar inte in några på slottet i år. Det kan gå bra om man är en familj och känner varandra och om man bokar i förväg, men inte annars. Ja si resten sker utomhus, säger Matilda på den bredaste småländska.
Att ett virus härjar i landet och vänder upp och ner på vardagen är inget nytt för varken husan eller botanikern. Carl von Linné har varit med om både det ena och det andra under sitt 1700-talsliv.
– Jag anser att pestmask bör användas i denna pesthärd! Jag upplevde Uppsalafebern, där min familj blev sjuk. Jag fick mycket att göra då. Sådana här pandemier var vanliga på min tid, säger Carl von Linné.
Matilda minns spanska sjukan då många unga män dog. För att vi ska klara av den här virusspridningen, och för att Matilda kan fortsätta att jobba som guide på Huseby, krävs det att vi inte är och klänger på varandra.
– Man får hjälpa varandra, si. Det är som jag säger, man ska vara en hästspark ifrån varandra och tvätta sig innan maten. Renlighet är en dygd, säger hon.
När Carl von Linné träffade ett gäng sjätteklassare under en tidigare visning i vår hälsade de på varandra genom att bocka och niga. Han tycker att det är att föredra och hoppas att de gamla traditionerna återupptas.
– Man tar inte i hand, säger han med undertryck. Fint folk och herrskap ska bocka och niga. Herar bockar och grebber niger. Så är det.
– Ja, inte skulle väl patron springa och ta mig i handen när han möter mig på gården? Nä, han lyfter på hatten och nickar, som sig bör, säger Matilda.
De båda historiska personerna är överens om att dagens hälsningskultur med handslag och kramar inte hör hemma i coronatider.
I år gäller det för de båda kändisguiderna att vara flexibla. Samtidigt som det är viktigt att tänka efter både en och två gånger för att minska smittspridningen, är det också bra att det finns saker att besöka och hitta på i länet.
– Annars blir vi rastlösa, säger Carl von Linné.
Han hoppas att fler Kronobergare hittar till både Råshult och Huseby i sommar. Efter besöket vill han gärna att de ska lämna Råshult med en nyfikenhet, precis en sådan som han själv har. Han beskriver sig själv som intensiv, karismatisk, en person som tar mycket plats, underhållande och medveten om sin kunskap. Vad det gäller botanik är det ingen som slår honom på fingrarna. I denna vuxna människa bor barnets nyfikenhet.
– Jag är oerhört farveten på allt. Men jag vill också att mina besökare ska lämna min visning med en nyfikenhet, säger han.
De kunskaper som Matilda innehar, och i vissa fall skvallret, är en uppskattad vara på Huesby bruk.
– Många gillar att det är någon som gör hela tidsresan med dem. Ibland berättar jag historien om när Huseby var på auktion. Då kom det en stilig ung man, solbränd och grann. Han hade en stor väska med sig och tog upp massa pengar. Han hade hela köpesumman i väskan och köpte hela Huseby, utbrister Matilda och fortsätter:
– Problemet är bara att inte att ord av det jag nyss sa är sant. Huseby har aldrig varit på auktion, men det är en skröna som lever kvar än i dag och det är något som jag ska försöka att reda ut på mina visningar.