Det finns en spännande värld under de småländska ytorna
Att smålands sjöar kan vara exotiska är det nog inte så många som tror på. Men Anders Håkansson, ägare av Växjödyksport och tillika instruktör, kan intyga detta.
– Det finns en hel del liv i våra insjöar. Till och med vissa vrak, som i Skirsjön utanför Växjö. Där ligger det en kanot från 1100-talet på sjöbotten, säger Anders Håkansson.
Men för att kunna dyka behövs ett dykcertifikat. I de rådande pandemitiderna när fler människor tvingas stanna hemma och begränsa sitt resande hoppas Anders Håkansson att fler hittar till sporten. Själv började hans intresse med snorkling. Sitt dykcertifikat tog han 1996 för att bli instruktör sex år senare.
– Det finns en del att titta på även i de svenska vattnen, men det beror lite på vad man vill se. Det finns vrakdyk i världsklass i Östersjön, djupa och klara dyk i Vättern och fint djurliv på västkusten. Var man ska dyka beror helt på vad man vill se, säger Anders Håkansson.
Växjödyksport har hållit till i lokalerna på Storgatan sedan början av 2000-talet. Intresset för sporten har gått i vågor under åren, men hela tiden lockas nya entusiaster.
– Tjusningen med sporten är allt fantastiskt man ser under ytan. Det är meditativt, man träffar mycket folk och vi har en god gemenskap. Och så är det givetvis naturupplevelsen, säger Anders Håkansson.
Det är inte ovanligt att hela familjer passar på att ta dykcertifikat tillsammans, berättar han. Att lära sig dyka på hemmaplan är också bättre än att lägga några dagar på semestern. Det är inte helt ovanligt att Svenska turister blir sugna på att ta det där dykcertifikatet när de går längs med strandkanten och blir nyfiken på vad som döljer sig under ytan i det kristallklara vattnet. Att dyka i Sverige är en annan upplevelse. Här måste utövaren lära sig att hantera både en våtdräkt och en torrdräkt, vilket är två helt olika upplevelser. Anders Håkansson beskriver det som att lära sig att klä mer för 10 minusgrader än för 30 plusgrader, som i tropikerna. Det första är förstås lite bökigare.
– När du har tagit ditt certifikat så behöver du inte göra något mer efter det, än kanske bara något uppfräschningsdyk då och då. Tar man det utomlands så kommer instruktörerna med största sannolikhet inte att träffa dig igen. Man har inte samma engagemang för sina elever. Här vill vi ju att du ska komma tillbaka och följa med på våra utflykter, säger han.
Beroende på vädret så anordnar Växjö Dyksport dykresor tio till 15 mil från Växjö mellan en till två gånger i veckan. I närområdet finns det ett 50-tal dykplatser. Bland alla vrak i Östersjön räknar Anders Håkansson med mellan 100 till 150 spännande ställen att dyka på. Ett av dem är också Utklippan i Blekinge. Vid dyken där får de också sällskap av andra individer. Nyfikna sälar hälsar ofta på.
– De smyger upp på en, man märker det nästan inte förrän man vänder sig om och ser ett sälansikte bakom sig, säger Anders Håkansson och skrattar.
Så visst finns det exotiska upplevelser även på hemmaplan, men för att uppleva dem krävs rätt utbildning. Med jämna mellanrum under hela sommaren kommer Anders Håkansson att hålla i olika kurser, allt från prova-på-dyk och grundkurser till avancerade dyk och vidareutbildningar. I sommar blir det inte några dykresor utomlands för Anders Håkanssons del, men spännande platser i Sverige ska upplevas. Dyk i gamla stenbrott i nordöstra Skåne är något som ska bockas av i sommar.
Men vad är den bästa dykupplevelsen hos en person som har dykt i nästan 30 år?
– Den frågan går jag ofta och det är svårt. Men en favorit är saltströmmen i Norge. Det är väldigt fint och ett fantastiskt djurliv där, säger han.