Europas kyrkor värda en resa
Utanför Markuskyrkan i Venedig köade turisterna i fyrdubbla led, så jag skyndade snabbt vidare. Istället irrade jag mig bort till kvarteren i Castello, där turistströmmen är glesare. Där vid ett torg låg den – basilikan Santi Giovanni e Paolo. Jag hade aldrig förr varit på detta lilla torg, med sin uteservering, sin ryttarstaty och sin kyrka. Kyrkan ja, till det yttre ganska anspråkslös men interiören var häpnadsväckande. Visst måste man besöka Markuskyrkan när man är i Venedig – guldmosaikerna är ett skäl nog – men det här var något helt annat. Här fanns en rymd, ett ljus och framförallt en enkelhet som gick rakt in i hjärtat.
Man behöver sina andningspauser när man utforskar Europas städer. Det kan vara en park (vi gav lite tips i helgbilagan före jul), ett kafé eller kanske en kyrka. Man kan beundra arkitekturen och byggnadskonsten som ett vittnesbörd om människors strävan och möda, man kan läsa om de historiska milstolpar som är förknippade med byggnaden. Men framförallt är kyrkorummet en plats där människors hopp och förtvivlan, glädje och sorg kommit till uttryck genom århundraden, ofta ännu längre. Vetskapen om detta gör något med besökaren, inbillar jag mig.
I London besöker man förstås St Paul’s Cathedral och Westminster Abbey, med rätta världsberömda kyrkor. Eller så vandrar man lite förutsättningslöst, kanske i kvarteren vid Victoria Station, och stöter på mindre kända helgedomar som Holy Trinity eller St Michael’s. Det har sin charm att besöka kyrkor som inte är några självklara turistmål. Istället får man ta del av människors vardag. Unga och gamla kommer in, tänder kanske ett ljus, sätter sig i en bänk. Man anar ett slags hemkänsla i deras vana rörelser, man ser människor som är bekanta mötas. Också detta är upplevelser som berättar något om staden man råkar befinna sig i.
Men vi kommer förstås inte ifrån Europas välkända giganter. Kölnerdomens båda torn sträcker sig fortfarande 157 meter upp mot himlen och Peterskyrkan i Rom, med sina väldiga dimensioner, fortsätter att ta andan ur besökaren. Brunelleschis kupol på domen i Florens är en upplevelse ännu efter snart 600 år.
Att katedralerna betyder något, för bofasta och för turister, behöver man inte tvivla på. Minns bilderna på gråtande Parisbor när Notre-Dame stod i lågor för snart två år sedan. Och nog kommer den franska huvudstaden att kännas aningen stympad, när vi får chansen att resa dit igen. Det kommer att ta åtskilliga år att återställa den berömda katedralen.
Jag besökte Notre-Dame något halvår före branden. Jag varit inne i denna kyrka många gånger, men aldrig förr behövt gå igenom en säkerhetskontroll. Så var det alltså nu – en sorglig påminnelse om sakernas tillstånd i vår samtid.
Men, väl inne i dunklet glödde de berömda rosettfönstren som de alltid gjort. Levande ljus fladdrade under de gotiska valven. Och medan jag vandrade runt begrundade jag det faktum att Henrik VI av England kröntes till kung av Frankrike just i denna kyrka 1431. Knappt 400 år senare var det Napoleon Bonapartes tur, fast han fick förstås titeln kejsare.
Slutsatsen, då? Jo, ska man förstå något av det som format vår kontinent, så ska man besöka en kyrka.
Fotnot: Ingen vet hur covid19-läget är till sommaren. Kanske kan Europa öppna igen, kanske inte. I väntan på besked fortsätter vi att tipsa om några av kontinentens sevärdheter. Första delen i serien, om europeiska parker, publicerades den 28 november förra året.
Fler kyrkor att besöka
Berlin: Berliner Dom, den protestantiska domkyrkan uppfördes kring förra sekelskiftet och är stadens största. Känd för sin magnifika orgel med över 7000 pipor. Som kontrast kan man besöka Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche i det gamla Västberlin, bevarad som ruin i kombination med en modern kyrka. Interiörens blå ljus är en säregen upplevelse.
Tallinn: Stadens protestantiska domkyrka, belägen på Domberget, har stark svensk anknytning. Gustav Vasas syster Margareta Eriksdotter ligger till exempel begravd här. Passa också på att besöka Alexander Nevskij-katedralen, stadens viktigaste ortodoxa kyrka, också på Domberget. Nedanför, i gamla stan hittar man Tallinns minsta bevarade medeltidskyrka, Helgeandskyrkan.
Rom: Peterskyrkan, Europas utan konkurrens största katedral, behöver ingen närmare presentation. Berninis högaltare och Michelangelos skulptur Pietà – Jungfru Maria med den döde Jesus – är några av höjdpunkterna. I övrigt finns det förstås i denna stad hur många berömda kyrkor som helst. För svenskt vidkommande är klosterkyrkan tillägnad Heliga Birigtta intressant – Santa Brigida a Campo dei Fiori.
Wien: Magnifika Stefansdomen känner de flesta till. Sevärd och mäktig förstås även om den känns aningen inträngd i stadens mest kommersiella kvarter. En annan av den österrikiska huvudstadens sevärda kyrkor är Karlskyrkan med sin kupol och sina två kolonner.
Aachen: Domkyrkan är den äldsta katedralen i Tyskland påbörjad under 700-talet. En fascinerande blandning av byggnadsstilar med starka bysantinska drag gör byggnaden till något extra, väl värd en resa. 30 tyska kungar kröntes här under 600 år. Stor samling reliker har gjort kyrkan till ett viktigt mål för pilgrimer.
Frombork: Skulle ni råka befinna er vid den polska Östersjökusten så missa inte katedralen i Frombork. På den tyska tiden var namnet Frauenburg. Gustav II Adolf och hans trupper ockuperade staden och plundrade katedralen. Kopernikus, den berömde astronomen, ligger begravd i denna kyrka.
München: Frauenkirche med sina två torn, krönta av lökkupoler, är ett av stadens verkliga landmärken, uppförd på 1400-talet. Det tog 20 år vilket var rekordsnabbt vid denna tid. I München hittar man också åtskilliga förnäma barockkyrkor. Jämför gärna Asamkyrkan och Theatinekyrkan, för två helt olika uttryck.
Florens: Stadens domkyrka, eller Basilica di Santa Maria del Fiore som den egentligen heter, är utan tvekan en av Europas mäktigaste katedraler. Mest kommer den till sin rätt betraktad från någon av kullarna i staden.
Missa inte heller vackra kyrkan Santa Croce där såväl Michelangelo som Galilei ligger begravda. Ett plus för de lugna omgivningarna.
Lübeck: Den gamla Hansastaden har en enastående samling mäktiga kyrkor uppförda i tegel. Marienkriche är störst. Den skadades svårt vid bombningar 1942. Det var då kyrkklockorna rasade ner från tornet. De finns kvar än i dag där de föll, som en påminnelse om en mörk tid.