Annons

Fartfylld sport med tjejer som vill lära fler att segla

Erika Kjellsson och Lily Wahlström är två unga och erfarna seglare. I sommar anordnar deras klubb prova-på kurser i just segling. Varför inte lära sig något nytt på semestern?
Hovmantorp • Publicerad 17 juni 2020
Erika Kjellsson manövrerar vant optimistollen i Rottnens vilda vatten.
Erika Kjellsson manövrerar vant optimistollen i Rottnens vilda vatten.Foto: Matilda Elfgaard

Det blåser rejält vid Rottnens strand i Hovmantorp. En optimistjolle, som är en liten segelbåt, ligger förtöjd intill bryggan och lever sitt eget liv när vinden greppar tag i seglet.

Mellan maj och september är det full fart nere vid strandkanten, där Hovmantorps segelsällskap håller till. Under den tidiga våren har föreningen ägnat sig åt att renovera båthuset. Det ska se rent och snyggt ut när de tar emot nya sommarjobbare och nya seglarsugna utövare.

Annons

För de erfarna seglarna Erika Kjellsson och Lily Wahlströms del är vinden ett välkommet väderinslag.

– I dag är en bra dag att segla på, för de som är lite mer erfarna, säger Lily Wahlström, samtidigt som hon drar håret från ansiktet.

Kompisen Erika Kjellsson håller med. När vinden leker med både hår och segel går det att ta sig ut på sjön i rejäl fart.

– Vi har seglat när det nästan har varit storm, säger hon.

Erika Kjellsson och Lily Wahlström har seglat sedan barnsben.
Erika Kjellsson och Lily Wahlström har seglat sedan barnsben.Foto: Matilda Elfgaard

De båda tjejerna har seglat sedan de gick i lågstadiet, när de fick möjligheten att prova på sporten under några elevens val-timmar. Sedan dess är de fast. Varje sommar hjälper de till nere vid sjön, när de inte seglar själva. under två veckor varje sommar har Hovmantorps segelsällskap prova-på kurser för nyfikna och eventuellt nyblivna utövare. I år är inget undantag. Under vecka 26 på försommaren och vecka 33 på sensommaren är det dags för nya kurser. Det går också bra att kontakta klubben för att prova på under andra dagar. På plats för att instruera och hjälpa till ska både Lily Wahlström och Erika Kjellsson vara.

– Hur många som kommer brukar variera från år till år. Vissa år är det fler än andra. Vi hoppas på många i år, säger Erika Kjellsson.

Men vad är det som är så roligt med segling? Instruktören och den mångårige utövaren Anders Karlsson liknar det vid utförsåkning.

– På samma sätt som man kan välja fart i backen, kan man välja fart på sjön. Det beror på hur mycket man spänner skoten, själva repet som styr seglet. Spänner man det ordentligt kan det gå riktigt fort. Man kan segla mer eller mindre aktivt, säger han.

Anders Karlsson är van seglare och håller i sommarens kurser.
Anders Karlsson är van seglare och håller i sommarens kurser.Foto: Matilda Elfgaard

Farten är en del, känslan av att vara ute på sjön en annan. Att bara vara ute på sjön kan vara en fridfull upplevelse - eller en actionfylld. Det beror på vädret.

– Med seglingen kan vi i coronatider också vara ute och ha kul utan att vara nära varandra. Vi sitter inte alltid i samma båt. Det är lugnande att vara på sjön, man bryr sig inte så mycket om vad som händer på land. Det är ett sätt att komma ifrån, säger Erika Kjellsson.

Annons

– Man kan också segla bredvid varandra och prata med varandra, fyller Lily Wahlström i.

Seglarkursen inriktar sig främst till barn och ungdomar, men i år är även äldre välkomna. Svenska seglarförbundet har också en kampanj med att lära pensionärer att segla. Och det går alldeles utmärkt att komma till segelsällskapet i Hovmantorp, även om man aldrig har satt sin fot i en båt tidigare. I optimistjollarna går det bra att sitta två personer, en erfaren och en nybörjare. Förutom den hjälp som nybörjaren får, blir båten också mer stabil.

Optimistjollen som ligger förtöjd vid bryggan räcker inte till när Erika Kjellsson och Lily Wahlström ska segla samtidigt. Tillsammans hjälps de åt med att sjösätta ännu en segelbåt. Tjejerna sätter vant i det bakre rodret och centerbordet ska också vara på plats innan de ger sig iväg. Sedan lossar de trossen och spänner upp seglet - och far iväg ut på sjön i en rejäl hastighet.

– Det kan gå väldigt fort. Man åker ut som ett spjut. Men de här tjejerna är ganska så garva, de har hållit på länge, säger Anders Karlsson.

Segelbåtarna kryssar fram längs med viken i Hovmantorp. Erika Kjellsson och Lily Wahlströms vana händer vänder seglet och fångar upp vinden i rätt riktning, så de kan ta sig tillbaka till land igen. Erika Kjellsson böjer sig vant för att undvika att få seglets bom i huvudet när hon byter riktning. Om det mot förmodan skulle gå dåligt, ja då har segelsällskapet en båt de kan komma och hämta båtarna med. Men tjejerna styr in sina små jollar mot land, förtöjer och hoppar vant upp på bryggan.

– Men är man nybörjare är det bra med lite mindre vind. I sånt här väder kan det också byta riktning snabbt, säger Erika Kjellsson och blickar ut över Rottnen.

bild 1/5
Lily Wahlström.
Iväg ut på sjön.
Lily Wahlström är en van seglare.
Klubben tillhandahåller båtar till dem som vill prova på.
Erika Kjellsson kryssar sig fram över sjön.
Lily Wahlström.
Iväg ut på sjön.
Fakta

Segling

• I Kronobergs län finns tre stycken segelklubbar. Hovmantorps segelsällskap, Växjö Kappseglingsklubb och Helgasjöns segelsällskap.

• I Hovmantorp kan du också prova på att ro med eka eller paddla kanot.

Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons