GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Odla utan ogräs

Behövs det verkligen mer skog i Småland? Ylvali Groblad tycker det och har anlagt en skogsträdgård. Det kan du också göra om du har tillgång till en trädgård eller odlingslott. När skogsträdgården väl är etablerad kan du luta dig tillbaka i vilstolen och titta på när den sköter sig själv.
Sommar. • Publicerad 24 juni 2021

En skogsträdgård är inte en trädgård man odlar i skogen utan en odling med ätliga växter, i ett system som imiterar skogens sätt att växa. Störst nytta gör en skogsträdgård på en plats som saknar biologiskt värde, som i en trädgård med välansad gräsmatta till exempel. Genom att anlägga en skogsträdgård på tomten gör du både dig själv och naturen en stor tjänst. Du slipper rensa ogräs, vattna och klippa gräs. Pollinatörerna får en bättre livsmiljö, den biologiska mångfalden gynnas och du hjälper till att binda koldioxid på ett effektiv sätt.

– Det blir en plats där man kan känna avkoppling och ro, en vacker plats där det surrar av liv och en plats som kommer att finnas kvar i decennier efter att man själv vandrat vidare, säger Ylvali Groblad.

Ylvali Groblad i sin skogsträdgård.
Ylvali Groblad i sin skogsträdgård.
Foto: Stina Rosén

Hon bor på gården Bergsnäs i Lönashult tillsammans med sin man Dagar och deras tre söner. Gården är på 12 hektar varav ungefär fem brukas aktivt. I skogsträdgården på 1700 m2 odlas perenna växter i form av frukt- och nötträd, bärbuskar och fleråriga grönsaker. För ettåriga växter som sallad, tomat och gurka finns en köksträdgård, växthuset och ett större land där de odlar för försäljning.

I skogsträdgården surrar det i buskar och träd. Pollinatörerna har vaknat och arbetar hårt. En röd katt kommer springande och stryker sig mot Ylvalis ben innan den skyndar vidare. Vän av ordning skulle kanske backa i grinden, här finns inga raka rader. Det växer jordgubbar här och jordgubbar där, och örter som vi andra ser som ogräs är mat för familjen Groblad.

Det går kräksjuka på förskolan så idag delar Ylvali sin tid mellan barnen och odlingarna.
Det går kräksjuka på förskolan så idag delar Ylvali sin tid mellan barnen och odlingarna.
Foto: Stina Rosén

I Ylvalis skogsträdgård växer ett par hundra olika arter i örtskiktet tillsammans med ungefär 30 olika buskar och 20 olika träd.

– Du skapar för naturen. Mångfalden gynnar pollinatörer och insekter. Du får en mer varierad skörd under längre tid än i en monokultur. Din odling blir också mer robust och motståndskraftig. Blir det till exempel sen frost och äppelträdets blommor skadas innan de hunnit pollineras har du andra arter som du kan skörda istället.

Men det är inte bara att kasta in vad som helst, var som helst, även om det är så det kan se ut vid en första anblick. Det är viktigt att läsa på, planera och fundera, att tänka efter före. Plantorna behöver sol och de kan behöva lä. När du väl planterat dina träd och buskar är det inte så lätt att flytta på dem igen. Våga testa olika plantor men se till att ha några säkra kort.

– Välj det du vet funkar i vårt klimat och blanda sedan in mer ovanliga, exotiska sorter som minikiwi och persika.

Skogsträdgården hos Groblads är ett outtömligt skafferi under sommarmånaderna.
Skogsträdgården hos Groblads är ett outtömligt skafferi under sommarmånaderna.
Foto: Srina Rosén

De olika växterna samspelar, hjälper varandra på olika sätt. Marktäckarna håller fukt och kväver ogräs, träden och buskarna binder kol och drar upp näring och vatten till de växter som har kortare rötter.

– Skogsträdgården blir ett slutet, självförsörjande system precis som naturen och den höga biologiska mångfalden ger en bra skadedjursbalans.

I tropiska klimat använder man träden i det översta skiktet för att skugga känsligare växter längre ner från den starka solen. I Sverige behöver växterna all sol de kan få, så här får man välja träd med omsorg och plantera i lundar som imiterar ett skogsbryn snarare än en skog.

I växthuset bakom Ylvali Groblad renar familjen sitt gråvatten genom att filtrera det med hjälp av växter och odlingsbäddar.
I växthuset bakom Ylvali Groblad renar familjen sitt gråvatten genom att filtrera det med hjälp av växter och odlingsbäddar.
Foto: Stina Rosén

Mellan lundarna hos Ylvali sveper breda gångar fram och längst upp ligger barnens lutande fotbollsplan och familjens uteplats. Mellanrummen låter solljuset nå fram från alla håll. Träden vill ha mycket av den varan.

På gården finns också flera dammar, två små ligger precis vid huset. I en sänka längst ner mot den ”vanliga” skogen har de anlagt två större dammar. Här nere är fågelsången nästan öronbedövande.

Det är inte bara vilda djur som dras till vattenhålet i skogsträdgården på Groblads gård.
Det är inte bara vilda djur som dras till vattenhålet i skogsträdgården på Groblads gård.
Foto: Srina Rosén

Dammarna används för bevattning och gjorde att familjen klarade torrsommaren 2018 utan problem, dessutom tjänstgör den ena som familjens badplats. Men framförallt finns dammarna, som allt annat på gården, för att gynna naturen.

– Att anlägga en damm är egentligen det enskilt viktigaste man kan göra för den biologiska mångfalden, säger Ylvali.

Ylvalis matskog är både stor och varierad men det går att börja enkelt hemma i trädgården eller, om man bor i flerbostadshus, på den gemensamma gården. Satsa på frukt och bär som hela familjen har glädje av i den första lunden. När du hunnit bli lite varm i kläderna kanske du känner dig mogen för att byta ut isbergssalladen från ICA och istället plantera perenna bladgrönsaker i din nästa lund.

Ylvali Groblad planterar om sticklingar från några buskar. Hon säljer plantor, grönsaker, bär och hemmagjort godis på olika reko-ringar.
Ylvali Groblad planterar om sticklingar från några buskar. Hon säljer plantor, grönsaker, bär och hemmagjort godis på olika reko-ringar.
Foto: Srina Rosén
En relativt nyanlagd hügelbädd, träden är planterade men jorden är fortfarande täckt.
En relativt nyanlagd hügelbädd, träden är planterade men jorden är fortfarande täckt.
Foto: Srina Rosén

Förberedelser

Det första året krävs det en del arbete och material. Det arbetsmässigt enklaste sättet är att bygga upp hügelbäddar ovanpå gräsmattan, då slipper du gräva. Täck den bit av gräsmattan som du vill använda med trädgårdsris eller kartong. Bygg sedan upp en kant med stenar eller stockar eller något annat du har till hands, det här hindrar gräsmattan från att växa in i bädden och håller materialet i bädden på plats. Fyll på bädden med grenar, trädgårdsavfall, kompost, gödsel och jord.

Träden och buskarna ska i först, sen kan du antingen täcka över jorden eller gröngödsla under tiden det tar för de första plantorna att etablera sig. Nästa år kan du börja plantera marktäckare och andra medelhöga växter, såvida du inte anlagt bädden där det finns rotogräs, i så fall behöver du täcka jorden i tre år innan du börjar plantera i de nedersta skikten.

I örtskiktet blommar smultron och jordgubbar för fullt medan hallonen i buskskiktet tar lite längre tid på sig. En havtorn växer bredvid hallonen och i nästa bädd skymtar en hasselbuske.
I örtskiktet blommar smultron och jordgubbar för fullt medan hallonen i buskskiktet tar lite längre tid på sig. En havtorn växer bredvid hallonen och i nästa bädd skymtar en hasselbuske.
Foto: Stina Rosén

Bär- och fruktlund

Här är Ylvalis förslag på en riktigt smakrik matskog

Smultron är en bra marktäckare, de ger en god skörd. Fjällsyra är nyttig, den har en lite syrlig smak som barnen brukar tycka om, bladen kan du skörda hela säsongen. Rabarber och lungrot, vars blad kan användas som spenat, passar också i det här skiktet. Vallört av sorten Bocking 14 är en funktionsväxt. Plantera den i två rader runt bäddarna. Då hindrar den rotogräs från att tränga in i odlingen genom sina täta rötter. Men vallörtens största förtjänst är att den genom sina djupa rötter ackumulerar allehanda mineralämnen i sina blad. När plantan dör ner på hösten frigörs näringsämnena som finns i bladen och dessa tillförs jorden. Om du klipper ner vallörten ett par gånger per säsong och använder bladen som marktäckare gör du jorden en stor tjänst.

I buskskiktet kan du plantera svarta och röda vinbär och blåbärsstry. Den påminner om vanliga blåbär och skördas vid midsommar. Till skillnad från blåbär kräver den ingen speciell jord. Hallon så klart, både sommar- och hösthallon.

I trädskiktet planterar du äpplen, hasselbuskar, plommon och koreansk silverbuske. Den blommar med små gulvita, honungsdoftande blommor på försommaren och på hösten kommer det goda bär med en lite annorlunda syrlig smak.

Det finns mycket information om skogsträdgårdsodling på nätet och det finns också kurser att gå, både långa och korta. Ylvali Groblad erbjuder kurser online på www.groblads.se.

Stina RosénSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.