Annons

Ölsommeliern tipsar om somriga öl till lata dagar

Sommartider är öltider. Berliner weisse och veteöl är ölstilar som passar utmärkt lata dagar i hängmattan och till grillad fisk, skaldjur och lättare salladsrätter.
Öl • Publicerad 14 juli 2023 • Uppdaterad 20 juli 2023

Det är inte så svårt att gissa varifrån ölstilen berliner weisse kommer ifrån, Berlin så klart. Och där dricks den på många olika sätt. Ett syrligt och ganska torrt öl, med lägre alkoholhalt, och inte så humlekraftigt.

Syrligheten kommer från laktobaciller vilket ger ölen den där karaktäristiska syrliga smaken. Beskan är vanligen liten.

Annons

Trendmässigt har berliner weisse rakat i höjden. Många svenska bryggare har tagit till sig denna ölstil och experimenterar gärna med smaksättningar. Det kan handla om att tillsätta bär och frukter, som mango, passionsfrukt, hallon eller jordgubbe. Här finns en variationsrikedom som aldrig tycks ta slut.

Den lätta, syrliga smaken gör att berliner weisse passar ovanligt bra den ljusa årstiden, som en fördrink innan maten. Eller till skaldjursrätter, asiatisk mat och kryddigare rätter.

Servera den gärna kylskåpskall.

Veteöl serveras vid åtta-tio grader i höga glas.
Veteöl serveras vid åtta-tio grader i höga glas.Foto: Anna Bärtås

Närbesläktad med berliner weisse är lambic och spontanjästa öl. Den stora skillnaden är att dessa öl har fått jäsa fritt utan tillsats av någon öljäst. Den bakterie som sätter smaken är en vild brettanomyces som ger upphov till stalliga, syrliga smaker och ibland vinägertoner. Man kan också finna källarsmak. Även här är det vanligt att ölet smaksätts med bär och frukt och då skapas en så kallad geuze. Lambic görs nästan uteslutande strax utanför Bryssel i ett område som kallas Pajottenland.

Det är stor bredd på öl inom kategorierna veteöl, berliner weisse och spontanjäst.
Det är stor bredd på öl inom kategorierna veteöl, berliner weisse och spontanjäst.Foto: Jan Bärtås

Andra somriga öl med liten beska, om man nu är ute efter dessa ölstilar, är självklart veteölen och även här finns en stor variation.

Allt från de bayerska veteölen med smaker av skumbanan och kryddnejlika till belgiska witbier som har både mältat och omältat vete som maltbas.

En vanlig krydda i belgiska witbier är koriander och apelsinskal. Även dessa har liten humlebeska. Drick dem gärna kylskåpskalla. Passar utmärkt till skaldjur, som musslor.

Tyska så kallade hefeweizen är grumliga öl gjorda på cirka 50-70 procent vetemalt och resten kornmalt. Som namnet antyder finns här lite jäst kvar i flaskan, som gärna får slinka med ner i glaset. Hefeweizen är skummiga, smakrika öl med liten beska.

Om man nu är stor entusiast av humlekraftiga öl kan man välja en hopfenweizen, en veteöl med mer humle och tydlig beska. Ölstilen är ganska ny och har funnits i cirka tio år.

Hoegaarden Wit-Blanche. 18,90 kr/33 cl.

Ett perfekt sommaröl till fisken och skaldjuren. Eller varför inte ett bara ett öl att smutta på som en fördrink. Fruktig, lätt kryddig med koriander- och citrustoner och mycket liten beska.

Rodenbach Alexander. 34,90 kr/33 cl.

Denna flamländska syrliga och fatlagrade öl har tydliga smaker av körsbär och frukt. Ganska kärv, lite vinägertoner och torr avslutning. En öl som går ihop med lagrad kittost eller mörk choklad.

Schneider Weisse Meine Festweisse Tap 4. 29,90 kr/50 cl.

En bayersk hefeweisse av bästa sort. Kryddig med inslag av kryddnejlika och skumbanan. Beska och sötma är liten. Gott till det mesta, passar särskilt bra till fiskrätter, fläskkött och asiatisk mat.

Jungle sour. 31,70 kr/33 cl.

Från Älmhultsbryggeriet Vareböke kommer den syrliga öl som har smaker av ananas, mango och pomerans. En öl att klämma innan maten eller till olika ostar.

Sigtuna Spring Weiss. 21,80 kr/33 cl.

Skummig och härliga dofter av grape och citrus. Fyllig rejäl veteöl av bayersk typ. Sitter perfekt till den grillade fisken eller bara att avnjuta som ensam dryck.

Smith Street Sour. 29,90 kr/33 cl.

En klockren berliner weisse med fräscha, somriga smaker. Här finns hallon, blåbär och grape i en skön förening. Lätt att tycka om.

Brewski Triple Berry Pie. 39,90 kr/33 cl.

Etiketten skvallrar om ett öl som smakar som blåbärspaj. Är det möjligt? Jovisst denna berliner weisse känns som att dricka flytande paj på blåbär och körsbär. Torr, med svag beska och inte särskilt söt.

Purple Reign. 36,20 kr/33.

Emmabodabryggeriet känns allt mer stabilt vad gäller syrliga öl. Här en gose, vilket innebär viss sälta, med bäriga smaker av hallon, svarta vinbär och blåbär. En läskande öl som passar mer som ensamdryck än till maten.

Är du sur nu igen? 33,20 kr/33 cl.

Det här är en somrig gose, lagom syrlig med smaker av passionsfrukt, mango och med lite sälta i bakgrunden. Just gose är en ölstil som passar så väl varma dagar. Den är smakrik, uppfriskande och även törstsläckande. Mer av dessa!

Omaka Weiter. 22,90 kr/33 cl.

Här finns en veteöl för den som gillar humle. Weiter är en så kallas hopfenweisse. Dominerande smaker är annars kryddnejlika och grape. Fruktig och kryddig och mycket välsmakande. Passar till asiatiska rätter.

Bischofshof Heller Weissbier. 32,60 kr/50 cl.

En fruktig och lätt kryddig vetebock. En kraftigare och mer alkoholstark veteöl. Smaker av nejlika, skumbanan och mango. Drick den i ensamt majestät!

Kvarnagårdens Bärfis. 21,90 kr/33 cl.

Från småländska Braås kommer denna suring med smaker av hallon, svarta vinbär och apelsin. Liten sötma och svag beska. Sommarfrisk och härlig.

bild 1/12
Kvarnagårdens Bärfis. 21,90 kr/33 cl.
Hoegaarden Wit-Blanche. 18,90 kr/33 cl.
Rodenbach Alexander. 34,90 kr/33 cl.
Schneider Weisse Meine Festweisse Tap 4. 29,90 kr/50 cl.
Jungle sour. 31,70 kr/33 cl.
Sigtuna Spring Weiss. 21,80 kr/33 cl.
Smith Street Sour. 29,90 kr/33 cl.
Brewski Triple Berry Pie. 39,90 kr/33 cl.
Purple Reign. 36,20 kr/33.
Är du sur nu igen? 33,20 kr/33 cl.
Omaka Weiter. 22,90 kr/33 cl.
Bischofshof Heller Weissbier. 32,60 kr/50 cl.
Kvarnagårdens Bärfis. 21,90 kr/33 cl.
Hoegaarden Wit-Blanche. 18,90 kr/33 cl.
Jan BärtåsSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons