Annons

Rulla runt Åsnen på två hjul och få en fin naturupplevelse på köpet

Äppelodlingar, järnvägsspår, ängar, hagar och bokskogar. En cykeltur runt sjön Åsnen bjuder på vacker natur under sommarhalvåret. De sex milen från Torne till Urshult och tillbaka går bra att trampa - även för en otränad.
Torne/Urshult • Publicerad 17 juni 2020
Naturen i Kronobergs sydligare delar är svårslagen. Att cykla runt Åsnen är en vacker naturupplevelse.
Naturen i Kronobergs sydligare delar är svårslagen. Att cykla runt Åsnen är en vacker naturupplevelse.Foto: Charlotte Stjernkvist

När det börjar bli lite långtråkigt med slöa semesterdagar kan längtan till att upptäcka något nytt slå till. Då behöver du inte åka speciellt långt. Ta med dig cykeln, familjen, eller några goda vänner och umgås under en lagom lång tur i naturen.

Ett cykelstråk som är både vackert och populärt under de varma månaderna är färden mellan Torne och Urshult. Häng med när Smålandspostens reporter fick med sig sina föräldrar och sambo på en sex mil och sex timmar lång färd genom blomstrande grönska.

Annons

Vi börjar med att träffas i Torne. Här går det utmärkt att parkera över dagen intill idrottsplatsen. Här kan man också köpa på sig en egen fikakorg i den lokala och nyöppnade lanthandeln som ligger mitt i byn.

Den första etappen cyklar man på ett gammalt järnvägsspår.
Den första etappen cyklar man på ett gammalt järnvägsspår.Foto: Charlotte Stjernkvist

Färden på cykel bär sedan av söderut. Vi väljer att starta längs med sjöns västra sida. Den gamla banvallen ska ta oss till Ålshult, som är vårt första stopp.

Under färden söderöver cyklar vi över många mindre broar och landbankar som uppkom efter att järnvägen lades vid Åsnen 1874. Förr fans det ångbåtar på sjön. Den första som sjösattes 1848 hette ”Köning” och ägdes av Huseby bruk. Samtidigt som järnvägen togs i bruk startades också Åsnens ångbåtstrafik som både fraktade passagerare och gods. Enligt länsstyrelsen var Södra Siköbron, Tornebron och järnvägsbron till Ulvö tidigare svängbroar, så att båtarna kunde passera. Numera finns det istället segelbåtar och motorbåtar i sjön. Vattnet ligger spegelblankt och stilla på morgonkvisten. Under tiden som vi stannar för att fotografera utsikten upptäcker vi något färgstarkt i en gran.

– Kolla, där hänger en napp, säger min pappa.

Intill järnvägsspåret hänger hundratals gamla nappar i en gran, omsorgsfullt övergivna av sina tidigare ägare.

bild 1/3
Övergivna nappar hänger i en gran vid den gamla järnvägen.
Huleviks badplats ligger bara några kilometer från starten.
Sjön Åsnen ligger helt vindstilla och spegelblank.
Övergivna nappar hänger i en gran vid den gamla järnvägen.
Huleviks badplats ligger bara några kilometer från starten.

Precis söder om Hulevik gränsar Åsnens Nationalpark. Parken bildades 2018 och lockar en hel del besökare under våren och sommaren. Vid parkens västra sida ligger entrén till Trollberget. Här finns det en samlingsplats, toaletter och sophantering. Både vindskyddet och på utsiktsplatsen är lämpliga ställen för ett stopp. Har du lust att stanna länge finns det åtta olika leder i nationalparken, från 300 meter till 2,6 kilometer. Fem av dessa är tillgänglighetsanpassade.

Benen trampar vidare genom ljusgrön bokskog och nyutslagna blommor. Det är lummigt och härligt när lövverket sträcker sig över vägen, som att cykla genom en tunnel av träd.

Järnvägen slutar och det blir asfalt under hjulen. Det är endast några kilometer kvar till handelsboden i Ålshult. Här finns både en kafé och en loppis, samt en presentbutik för den som vill shoppa på färden. Vi parkerar våra cyklar, går in i butiken och beställer varsin dricka. Den kalla ölen från ett Småländskt brygger i smakar gott i försommarvärmen.

Kafé, loppis och butik. Ålshults handelsbod är värt ett stopp.
Kafé, loppis och butik. Ålshults handelsbod är värt ett stopp.Foto: Charlotte Stjernkvist

Efter en stunds paus är det dags för etapp nummer två. Nu bär det av mot Urshult.

Samhället i Tingsryds kommun är känt för sina äppelodlingar och det är dem som vi nu ska cykla igenom. Vi rundar Urshult och siktar in oss på Sirkövägen. Här är vägen mer kuperad och det suger tag i låren. Omgivningarna bjuder på äppelodlingar som är i full blom. Lite mer än en halvmil norr från Urshult ligger Kärrasands camping som efter knappt två mil från vår tidigare paus lämpar sig bra för en ny.

Annons

Campingen lockar gäster från stora delar av södra Sverige och redan i mitten av maj är det fullt av liv. Några badsugna barn vågar sig i det 16-gradiga sjövattnet och stojar vilt med varandra när de plaskar. Campingen har också båtmöjligheter och intill bryggan ligger ett par motorbåtar förtöjda.

Kärransands camping lockar gäster från stora delar av södra Sverige.
Kärransands camping lockar gäster från stora delar av södra Sverige.Foto: Charlotte Stjernkvist

Med drygt tre mil kvar av vår cykelfärd återstår en både backig och vidunderligt vacker sträcka. Att färdas på vägen genom Sirkön är populärt och här kommer man i både bil, motorcykel och cykel. Det är inte för inte som den lockar flera hemmasemestrande varje år. Genom snirkliga vägar, förbi sekelskiftesvillor, äppelodlingar, gårdsbutiker, broar och med sjön som utsikt är det lätt att förstå varför. Det är också lätt att glömma smärtan i baken för en oerfaren cyklist när omgivningarna bjuder på ett av naturens vackraste motiv.

bild 1/5
Ryggåsstugan Kurran ligger utanför Vrankunge och härstammar från 1700-talet.
Naturen varierar under färden.
Äppelodlingar vid Ugglekull.
Åsnen från ovan.
Mellan Urshult och Sirkön kommer äppelodlingarna tätt.
Ryggåsstugan Kurran ligger utanför Vrankunge och härstammar från 1700-talet.
Naturen varierar under färden.
Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons