Annons
Nyheter

Bröderna Karlsson

Ojämne Kjell Sundvall ger sig än en gång i kast med glesbygd kontra storstadsproblematiken, ett tema i många av hans filmer. Exempelvis Jägarna hade en allvarligare botten, i Bröderna Karlsson är det komedi och glimten i ögat hela tiden, även om det finns en allvarligare underton genom historien.
Nyheter • Publicerad 2 augusti 2010
Tuva Novotny spelar Clara, en kvinna som börjar jobba på Nicklas advokatbyrå. Foto: Calle Sjölin
Tuva Novotny spelar Clara, en kvinna som börjar jobba på Nicklas advokatbyrå. Foto: Calle SjölinFoto: 
I Bröderna Karlsson spelar Björn Bengtsson mot sig själv, då han gestaltar två enäggstvillingar. Foto: SF Film
I Bröderna Karlsson spelar Björn Bengtsson mot sig själv, då han gestaltar två enäggstvillingar. Foto: SF FilmFoto: 
Nicklas är adopterad. När hans biologiska mamma dör får han reda på att han har en tvillingbror - Hasse. Bröderna är varandras totala motsatser. Foto: SF Film
Nicklas är adopterad. När hans biologiska mamma dör får han reda på att han har en tvillingbror - Hasse. Bröderna är varandras totala motsatser. Foto: SF FilmFoto: 

Enäggstvillingarna Nicklas och Hasse (Björn Bengtsson i båda rollerna) är så olika man kan vara. Den ena är en framgångsrik och minutiöst noggrann Stureplansadvokat som trots att han satsar allt på karriären helt plötsligt möter Clara (Tuva Novotny) och börjar få ordning även på privatlivet. Den andra är en otrogen och ansvarslös familjefar på landsbygden i Norrland. Bröderna har varit ovetande om varandras existens men när modern dör och kvarlåtenskapen ska fördelas träffas de. Deras möte vänder förstås upp och ner på brödernas respektive världar när Norrlands-Hasse invaderar Stockholm med förvecklingar och förväxlingar som följd.

Björn Bengtsson i de båda huvudrollerna gör sitt bästa för att hålla isär sina karaktärer men att ge sig på förväxlingskomedi är ett vanskligt projekt. Det har sina tacksamma poänger men det är också enkelt att hamna i trovärdighetsproblem ibland. Hur kommer det sig egentligen att de båda bröderna har exakt samma dialekt, och hur kommer det sig att ingen får för sig att kontrollera brödernas identitet? Så finns det rent filmtekniska problem när aktörerna möts öga för öga, det fixar dock Kjell Sundvall ganska bra. Han navigerar också förbi de flesta problemen och håller klichéerna, som är närmast oundvikliga, i schack. Han klarar sig mycket på grund av sin skicklighet att hålla ett högt och drivet tempo uppe. Tempot är både behållningen och belastningen med Sundvalls film. Han är en skicklig berättare, lyhörd för dialog men kunde ha låtit karaktärerna få tillräckligt med tid för att hinna utvecklas. Och slutet, det kunde han gott ha filat lite till på.

Annons

Jonas Henningsson

Bröderna Karlsson

Genre: Komedi

Betyg: 2

Regi: Kjell Sundvall

Med bland andra: Björn Bengtsson, Tuva Novotny, Jessica Zandén, Johan Rabaeus och Vanna Rosenberg Synnerholm.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons