Annons
Nyheter

Film med varmt budskap

Nyheter • Publicerad 18 mars 2011
Två av medlemmarna i Glada Hudik-teatern, Theresia Widarsson och Katarina Ellinore Holmer, får göra det som de trivs bäst med: stå på scen. Foto: SF
Två av medlemmarna i Glada Hudik-teatern, Theresia Widarsson och Katarina Ellinore Holmer, får göra det som de trivs bäst med: stå på scen. Foto: SFFoto: 
Sverrir Gudnason och Vanna Rosenberg gör två av huvudrollerna i "Hur många lingon finns det i världen". Foto: SF
Sverrir Gudnason och Vanna Rosenberg gör två av huvudrollerna i "Hur många lingon finns det i världen". Foto: SFFoto: 

Lena Koppel kan inte motstå att göra feel good film med varma budskap. Hon gjorde det i Bombay Dreams, där hon diskuterade frågor om adoption och tillhörighet. Hon gör det i Hur många lingon finns det i världen som handlar om en grupp marginaliserade människor vi sällan ser ordentligt i samhället, om deras drömmar om att göra mer än bara klara vardagen. Liksom i sin senaste film Rallybrudar skildrar hon Sverige från landsorten eller småstaden. Filmen är också historien om hur Glada Hudik-teatern bildades, en teater som numer gör succé, uppstarten var dock en annan. Precis som verklighetens teatergrupp möter Alex motstånd från föräldrarna, inte minst när han bestämmer sig för att anmäla gruppen till en talangjakt i Stockholm.

Alex är en ung, ansvarslös småbarnspappa, arbetslös, slapp och likgiltig. Han är minst lika självupptagen som Charlie Babbit i Rain Man, en film med liknande tematik. När tjejen dumpar honom flyr han upp till brorsan i Hudiksvall, tvingas skaffa lägenhet och hoppar på första bästa jobb på Paradiset, ett kollektiv för utvecklingsstörda. Precis som Babbit innebär mötet med andra verkligheter att Alex sakta förändras.

Annons

Det är förrädiskt att vara så lyckomanipulativ och förutsägbar som Lena Koppel är. Hon balanserar hela tiden på gränsen, med upprepade grepp som utgår från huvudpersonernas beteenden. Det är mycket som är tillrättalagt och förutsägbart, manus är något slarvigt utformat och flera av kringkaraktärerna i filmen är schabloner rakt av. Men Koppel klarar sig tack vare en värme som lyser igenom i varenda filmruta. Och på enastående bra rollprestationer från några av huvudaktörerna.

Jonas Henningsson

Hur många lingon finns det i världen

Genre: Komedi

Betyg: 3

Regi: Lena Koppel

Med bland andra: Sverrir Gudnason, Vanja Rosenberg, Claes Malmberg, Tommy Sporrong och Marie Robertsson.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons