Annons
Nyheter

Filmhistoriens minst trovärdiga njursvikt

Nyheter • Publicerad 10 mars 2006
Ola Rapace som Hoffa i Tusenbröder - Återkomsten. Kanske hade det varit bäst om han stannat i sjön. Foto: Knut Koivisto
Ola Rapace som Hoffa i Tusenbröder - Återkomsten. Kanske hade det varit bäst om han stannat i sjön. Foto: Knut KoivistoFoto: 

Den första Tusenbröder, visad i SVT år 2002, levde på att den trovärdigt lyckades koppla ihop tung kriminalitet med dagishämtning.

Tusenbröder II, tillika tv-serie, levde på en Jakob Eklund i sitt livs form. Hans mördarmytoman Petter bar hela serien på sina psykotiska axlar.

Annons

När Tusenbröder - Återkomsten nu får biopremiär återstår - ingenting. Eklund gör en symbolisk återkomst och kameran försöker åter ställa sig mitt på köksgolvet, men allt slarvas bort och när en filmproduktion hanterar sin framgångsformel så slarvigt är det bara för publiken att lägga sina biopengar på en annan film i stället.

All koncentration och närhet från tv-serierna är som bortblåst. Som kompensation erbjuder Återkomsten skottlossningar, fritagningsförsök, baltmaffia och filmhistoriens minst trovärdiga njursvikt. Jag tror att Hoffa innerst inne önskar att han hade drunknat i Östersjön.

Erik Helmerson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons