Nyheter

Flickan på bron

Nyheter • Publicerad 29 mars 2000

DET ÄR EN sevärd liten fransk film i poetiska svartvita bilder om Adele (Vanessa Paradis) som tröttnat på livet och som är på väg att dränka sig genom att hoppa från en bro. Men så räddas hon till livet av den misslyckade magikern Gabor (Daniel Auteuil), som är skicklig på knivkastning . Det udda paret drar ut på en turné i Frankrike över Medelhavet till andra nationer.

Tonen i filmen är lätt absurd: en mörk saga om vår obotliga ensamhet och vår längtan efter kärlek och tillit. Den är inte lika bra som exempelvis Hårfrisörskans make (1990 ) men den innehåller flera tänkvärda scener om vår sociala utsatthet och vår oförmåga att kommunicera.

Att filmen inte orkar hela vägen, trots att sträckan bara är 90 minuter, beror på att budskapet är vagt och replikerna något anspråksfulla.

Kaj Wickbom
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.