Annons
Nyheter

Grabbiga skämt och klassiska slapsticks

Nyheter • Publicerad 3 mars 2006

Legenden om rosa pantern inleddes 1963 då David Niven spelade mästertjuv och Peter Sellers gjorde rollen som kommissarie Clouseau för första gången. Den tecknade Rosa pantern medverkade i filmens för- och eftertexter och blev så populär att han snart blev film- och tv-stjärna. Den första tecknade kortfilmen, The Pink Phink, kom 1964. Så följde flera filmer om kommissarien tills den sista fullängdaren släpptes 1978, ett par år innan Peter Sellers bortgång.

Nu är den förvirrade men självsäkre Clouseau tillbaka, denna gång spelad av Steve Martin medan Kevin Kline gör rollen som hans chef Dreyfus.

Annons

Den världsberömde franske fotbollstränaren Yves Gluant blir mördad under en match och hans ovärderliga diamant, Den rosa pantern, blir stulen. Vid hans sida finns älskarinnan och popstjärnan Xania (Beyoncé Knowles) och hon är en i en lång rad misstänkta. Mordet måste till varje pris lösas. Men polischef Dreyfus, som får uppdraget, inser att det knappast vore bra för hans karriär om han misslyckas. Därför låter han kommissarie Clouseau ta hand om fallet.

Karaktären Clouseau tar sitt avstamp i den slapstickhumor som stumfilmskomiker som Charlie Chaplin och Buster Keaton fulländade. Karaktären är hämtad från en epok där humorn var fysisk snarare än verbal. Och Steve Martin försöker verkligen, men Shawn Levy lyckas inte behålla tempot i filmen och långa stunder mellan några få lyckade skämt går filmen ner sig i tramsigheter och en räcka transportsträckor.

Rosa Pantern i nyskick ger inget som inte originalfilmerna gav och fler än en gång väcks frågan om varför det var nödvändigt att göra den här filmen. Man måste för att ha en rolig stund här - dels tycka om gammal, klassisk slapstick och dels också kunna le överseende åt infantila och grabbiga skämt.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons