Nyheter

Järnjätten

Nyheter • Publicerad 22 december 1999

JÄRNJÄTTEN ÅR ÅRETS bästa animerade barnfilm. Byggd på Ted Hughs kända barnbok från 1968 berättar den om en tioårig pojke som bor i ett litet samhälle i Amerika med sin mamma. Han har problem med kompisarna i skolan och känner sig ganska värdelös som grabb. Men han drömmer och fantiserar och en dag hittar han en i hög grad förvirrad utomjording, som käkar skrot och rör sig som Frankenstein. Rymdjätten och pojken blir bästa vänner och det är om den vänskapen Brad Bird återger en rörande historia om socialt utanförskap, om mobbning och om ett kallt politiskt 50-talsklimat i USA, där jakten på kommunister och utomjordingar återspeglas i folkmentalitet och masspsykos.

Tecknad med rörlig kamera blåser Bird liv i dessa människor och låter de socialpolitiska motsättningarna konkurrera om platsutrymme för mer allmänmänskliga frågor om empati, respekt för oliktänkande och sambandet mellan själ och materia. Stundtals lysande!

Kaj Wickbom
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.