Annons
Nyheter

Magnifikt Portman

Darren Aronofsky är en filmskapare som sällan håller igen – varken visuellt eller tematiskt.
Nyheter • Publicerad 4 mars 2011
Foto: Fox.
Foto: Fox.Foto: 

Genom hela sin karriär har han intresserat sig för besatthet på gränsen till galenskap och i Black Swan går han upp helt i denna faiblesse. Glädjande nog resulterar det i hans bästa film hittills.

Nina Seyers (Natalie Portman) är en ballerina i New York som inte riktigt fått sitt stora genombrott. Hon bor hemma hos sin överbeskyddande mamma i vad som är en hårsmån ifrån en lika osund modersrelation som den Norman Bates har i Psycho. Hela Ninas liv kretsar kring balett och ledordet i tillvaron är perfektion. När det aviseras att huvudrollen är ledig för den kommande uppsättningen av Svansjön inleds en kamp inom danskompaniet. Nina är en av favoriterna för rollen men regissören vill att både uppsättningens vita och svarta svan ska gestaltas av samma ballerina. Hämmade Nina är perfekt som den oskuldsfulla vita svanen, men kan hon inom sig hitta det som krävs för att gestalta även den svarta. Det blir en inre kamp som – milt sagt – gör henne galen.

Annons

Aronofsky jobbar inte med små medel. Det är sinnesjukdom, maktspel, sexualitet, besatthet, fantasier – allt kryddat med allusioner till Svansjöns tematik. Det finns med andra ord stoff för en längre filmanalys, och gärna av psykoanalytisk variant.

Ska det tillskrivas en genre är Black Swan en oerhört intensiv psykologisk thriller – och bitvis en klart läskig sådan. Tankarna går till Roman Polanski, vars psykodrama Repulsion måste ha varit en inspirationskälla för gestaltningen av Ninas sinnesjukdom. Men även den obehagliga stämningen som finns i familjen Seyers lägenhet på Upper West Side känns igen från en lya i exakt samma område i New York, den från Polanskis Rosemarys Baby.

Likt i dessa filmer är åskådaren hela tiden osäker på vad som är verklighet eller enbart fantasifoster. Visst har man tidigare sett många av de effekter och grepp som Aronofsky använder för att skildra galenskapen, men han lyckas bra. Detta då han skapat rollfigurer av kött och blod – både bildligt och bokstavligt – samt en gastkramande spännande intrig.

Natalie Portman vann Oscar för bästa kvinnliga huvudroll i söndags och hade hon inte fått priset hade det varit en av de största skandalerna i galans historia. Hon får spela upp ett helt känsloregister; från hämmad till gränslös, från timid till galen – från vit till svart svan. Portman har dessutom dansat sedan barnsben och gör många av de utsökta dansnumren själv. Det är med all sannolikhet hennes livs roll och den som kommer att definiera hennes karriär. Hon är magnifik.

Andreas Degerhammar

Genre: Drama

Black Swan

Regi: Darren Aronofsky

Med: Natalie Portman, Mila Kunis, Barbara Hershey, Vincent Cassel.

Visas på Filmstaden

Betyg 4

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons