Annons
Nyheter

Mänskligt inferno - grymt och sant

Nyheter • Publicerad 10 mars 2006
Darwins mardröm skildrar rovdriften i Tanzania som blivit en mänsklig katastrof. Foto: FOLKETS BIO
Darwins mardröm skildrar rovdriften i Tanzania som blivit en mänsklig katastrof. Foto: FOLKETS BIOFoto: 

I Tanzania beräknas drygt hälften av landets 34 miljoner invånare ha mindre än en dollar om dagen att leva på. Omöjliga livsvillkor som förutom svält skapar enorma problem med alkoholism, våld och prostitution. Prostitutionen leder i sin tur till att hiv och aids sprids i en skrämmande hastighet.

Tanzanias ekonomi hänger till stor del på fiskerinäringen som svarar för landets huvudsakliga export. Att vara så beroende av en vara är förstås ohållbart i längden, och det blir inte bättre av de problem som finns i världens näst största insjö, Victoriasjön, där fisket bedrivs.

Annons

Någon gång kring 1960 gjordes där ett litet vetenskapligt experiment. Den aggressiva rovfisken Nilaborren planterades i sjön, den förökade sig snabbt och hade snart utplånat allt annat liv. Så det är alltså denna rovfisk landet hänger upp sin ekonomi på. Filéerna säljs dyrt till framför allt Europa, men marknaden går som alltid upp och ner. För de vanliga arbetarna (fiskare) och de arbetslösa invånarna i Tanzania och i staden Mwanza (Fish city), där den här dokumentären är inspelad, är filéerna dock alldeles för dyra. De får i stället nöja sig med att äta fiskrenset, och det räcker med att se hur det förvaras utomhus i värmen bland fåglar, insekter och maskar för att det ska vända sig i magen.

Men nöden har som bekant ingen lag. Det har den inte heller för Eliza som säljer sina nätter till de ryska fisktransportpiloterna för 10 dollar. Det har den inte för de barn som tvingats att leva sina liv på gatan när föräldrarna har dött eller föst i väg dem. Barnen som sniffar sig till sömns på nätterna med ögon så tomma - dränerade på allt hopp. Där finns inte ett leende, för det finns inget att le åt.

Vi får också träffa ägarna till fiskerifabrikerna som talar om vilken ovärderlig insats de gör för landet. Att det är dem det hänger på. Vi får träffa piloterna, som förstås också har familjer att försörja, men det försvarar knappast hur de utnyttjar sin ekonomiska överlägsenhet. Piloterna är västvärldens förlängda arm och symboliserar på ett slående sätt den rovdrift som bedrivs i Afrika.

Regissör Hubert Sauper dokumenterar sakligt och nyktert ett mänskligt inferno. Han lyckas på ett lika konkret som skrämmande sätt visa hur svält, export och vapensmuggling intimt hänger samman.

Bilden av rovfisken som kommit utifrån och lett till en humanitär och ekologisk katastrof i Afrika är nästan osannolikt tydligt. Tyvärr är den sann.

Sauper har skapat ett drabbande mästerverk som ingen bör, ingen får, missa. Även om det är väldigt smärtsamt.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons