Annons
Nyheter

Mission: Impossible 2

Nyheter • Publicerad 14 juli 2000

JOHN WOOS LEKANDE bildsinne och hans lika lekande förmåga att höja tempo och skapa rytmiska scener mellan rörlig kamera och snabba närbildsinklipp är mästarens emblem: ett par aktionscener hör nog de bästa som visats på bioduken. Men till skillnad från Woos Face/Off (1998 ) saknar M: I-2 varje slags djup. Den fungerar som en modern saga: massor av stiliseringar såväl i gestaltning som dramaturgi.

Filmens hjälte Ethan Hunt (Tom Cruise) är godhetens apostel i den meningen att han räddar jorden från undergång. Ett dödligt virus har hamnat i händerna på ärkeskurken Seran Ambrose, som vill sko sig på kunskapen om våra rädslor. Hela filmen handlar om denna kamp mellan gott och ont, mellan offervilja och girighet, mellan viljan att avstå och behovet att äga.Brian De Palma regisserade Mission Impossible (1996) som är en fyrkantig och väloljad aktionrulle med en surrealistisk dumintrig med massor av lösa trådar. Uppföljaren M: I-2 är, vilket onekligen är en bedrift, bättre än originalet. Intrigen är linjär och bildspråket har en estetisk komponent, som tack vare John Woos eleganta och balettinspirerade kamera, gör filmen sevärd. Visst är alla huvudlösa bil- och motorcykeljakter påfrestande långa och visst är filmens sista slagsmål både våldsamt och parodiskt. Men underhållande och spännande avkoppling är det förvisso, trots att skådespelet är allt annat än övertygande.

Kaj Wickbom
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons