Nyheter

Svenskt vardagspussel i För kärleken

Nyheter • Publicerad 9 juli 2010
Danny Glover har en av huvudrollerna i Othman Karims För kärleken.
Danny Glover har en av huvudrollerna i Othman Karims För kärleken.Foto: 
Tuva Novotny spelar Karin som är på väg att bli partner i advokatfirman där hon jobbar. Samtidigt kämpar hon med att balansera sitt arbetsliv med sitt privatliv.
Tuva Novotny spelar Karin som är på väg att bli partner i advokatfirman där hon jobbar. Samtidigt kämpar hon med att balansera sitt arbetsliv med sitt privatliv.Foto: 
I Othman Karims För kärleken, vävs fyra människoöden samman.
I Othman Karims För kärleken, vävs fyra människoöden samman.Foto: 

Varje dag gör vi val som kan verka meningslösa och triviala. Ibland påverkar de här valen oss mer än vi någonsin hade kunnat ana, ibland tar någon annan besluten åt oss utan att vi kan styra över dem.

I För kärleken får vi följa fyra olika personer vars vägar korsas på ett minst sagt brutalt sätt. Det handlar om kulturkrockar, åldersrasism och svenska regler som tvingar människor ut på ruinens brant. Stora frågor som lätt kan bli klyschiga när de ska luftas i en biofilm. För kärleken balanserar oftast på rätt sidan om gränsen, karaktärernas öden gör ont, de ger en magknip som inte släpper. Men ibland blir det också en övertydlighet där man önskar att regissören skulle låta biobesökaren tänka själv i stället för att bli skriven på näsan.

För kärleken har lånat sin struktur av filmer som Crash och Short cuts, vilket känns befriande efter alla svenska filmer där lågmäldhet och fint foto har stått i centrum. Här fläskar man på med känslor och budskap som om det inte fanns någon morgondag. Många kommer att älska den här filmen och om den kan få i gång en debatt om orättvisorna i vardagens Sverige är jag den första att applådera.

Carina Jönsson/TT Spektra

Regi: Othman Karim

Med bland andra: Danny Glover, Peter Gardiner, Tuva Novotny

Visas på: Filmstaden

Betyg: 3

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.