Annons
Nyheter

The fighter

Mark Wahlberg, som specialtränat i flera år för rollen som Mickey Ward,är huvudperson i boxardramat The Fighter.
Nyheter • Publicerad 11 mars 2011
Foto: Nordisk film
Foto: Nordisk filmFoto: 

Filmer med anknytning till idrott och fysisk smärta är ständig hårdvaluta i drömfabriken, med tävlings- eller uppvisningsmomentet som trygg dramaturgi och (viss) ekonomisk garanti. För att vinna Oscars står filmvärldens aktörer beredda till stora uppoffringar. Fråga bara Mark Wahlberg, som specialtränat i flera år för rollen som Mickey Ward,huvudperson i boxardramat The Fighter (och tillika dess producent). Ändå är det kollegan Christian Bale som stjäl föreställningen i denna gatans drabbning hämtad direkt från verkligheten.

Bale spelar Dicky Eklund, före detta proffsboxare, känd för att i slutet av 70-talet ha knockat självaste Sugar Ray Leonard. Mer än femton år senare lever han som crackpundare i barndomskvarterets Massachusetts, en arbetarklasshjälte med glorian rejält devalverad. Mellan och under rusen försöker han förbereda sin yngre halvbror Mickey för de stora matcherna i ringen.

Annons

Trots männen och trots en traditionstyngd arena är det en matriark som styr bröderna med järnhand och blodsband, nämligen modern Charlene (Melissa Leo), sekonderad av sju hysteriskt förtappade döttrar, själva sinnebilden av white trash. En gång manager åt Dicky vägleder hon nu Mickey, om än inte alltid för hans bästa. Till saken hör att The Fighter utöver boxarfilm är ett dysfunktionellt familjedrama i gränslandet mellan social tragedi och svart komedi. Hemstaden Lewton var en gång födelseplats åt den amerikanska industriella revolutionen, numera fjärran civilisationen. Den irländskättade familjen Wards tillvaro är en veritabel dokusåpa som utspelar sig inför grannskapets allt mer ogenerade blickar. Samtidigt är det de två bröderna som bär inte bara familjens ära utan hela traktens, åtminstone i medgång. När filmen inleds är sålunda HBO:s team i färd med att göra en dokumentär – alltså en film i filmen - om pugilistlegenden som gick ner sig i drogträsket.

Även om färgskalan från Rocky till Tjuren från Bronx förefaller väsensskild, är en boxarfilm alltid en boxarfilm, att tjusas över eller tråkas av, beroende på personlig smak. The Fighter inleds mycket lovande med en tonsäker social skildring, överlägsen till exempel den besläktade Million Dollar Baby. Emellertid tappar filmen väsentlig fart i takt med att melodramatiska och alltför riggade genrekonventioner gör sig påminda. En strålande ensemble tillåter hur som helst få dödstunder. Christian Bale vann liksom Melissa Leo en Oscar för bästa biroll häromveckan. Knappast känd för att spara på de stora gesterna gör den brittiska begåvningen här ännu en gestaltning förbluffande rik på utlevelse och särart. Nämnas bör också Amy Adams. I rollen som Mickeys nya flickvän gör hon en annan kvinna med rejält bett, helt oumbärlig för filmens peripeti och därmed för den planenliga finalen.

Jon Asp

The Fighter

Regi: David O. Russell

Med: Mark Wahlberg, Christian Bale, Amy Adams, Melissa Leo

Visas på Filmstaden

Betyg: 3/5

Camilla Carnmo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons