Nyheter

Världen räcker inte till

Nyheter • Publicerad 10 december 1999

Skurkarna hos Bond är alltid roligare att studera än själva agenten. Vare sig de heter Dr No, Goldfinger eller som här Renard har de någon egenhet som gör dem särskilt rara. Renard är en farlig terrorist som inte känner smärta eftersom han har en kula i sin hjärna. Psykopat in i minsta nervcell cirkulerar han kring Bond som hela tiden får skydda sig och sina vackra kvinnor.

I början är det underhållande med filmens höga tempo, som eskalerar från en snabb båtjakt på Themsen över snö-skred i ryska Kaukasus till finalens slutkamp i en atomubåt under Bosporens yta. Scenerna känns igen från andra Bondfilmer ­ på samma sätt som uppfinnaren Q:s senaste nyhet, agentens ironier och hans eviga vodkadrinkar.

Ibland präglas innehållet i Bondfilmerna dock för mycket av ultrareaktionär fantasilöshet. Världen räcker inte till lider substantiellt av idétorka. Intrigen om ekonomisk maktkamp har förekommit tidigare och flera av scenerna är oerhört lika sekvenser ur andra Bondfilmer. Seriefiguren Bond, här spelad av Pierce Brosnan, uppträder som om han deltagit i en pågående lång inspelning från Golden Eye och Tomorrow Never Dies till The World is Not Enough. Visst är han skicklig som atletisk förförare, men han äger inte Sean Connerys distans och Roger Moores självironi. Då spelar Robbie Coltrane betydligt bättre som ryssen Valentin Zukovsky. Men bäst är som alltid filmens förtexter, läckert animerade med ackompanjemang av Garbage.

Kaj Wickbom
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.