Nyheter

Intressant inne, intressant i Indien

Nyheter • Publicerad 5 mars 2012

Jag har haft två dagar på mig, men ändå inte fått ur mig något vettigt om lördagens Tipshallsdrama. Någonstans kändes det som en tävlingsmatch (tack och lov var det inte det), med publiken och prestigen. I så fall var det ingen tvekan om vem den store segraren var.

För Östers del är det väldigt frestande att (åter) dra väldigt stora växlar på insatsen. Men Tipshallen och yada yada – vi nöjer oss med att konstatera att försvaret var fabulöst, att Mario Vasilj var magnifik, att Stefan Karlssons insats får Emil Krafth -affären att framstå som extra briljant. Att David Vidarsson snart går vidare om han fortsätter skarvpassa så här. Att Denis Velic måste upp ett snäpp. Och att det finns många alternativ men ingen målgaranti framåt.

Å andra sidan, anfallsproblemen i Helsingborg är inte att leka med just nu. Är bäst att inte tänka på, om du är lagd åt det hållet.

I stället ägnar vi lite tankeverksamhet åt en Öster-fåvad av gammal modell. Som har en avundsvärd förmåga att alltid hitta något nytt. Något helt nytt.

Häromveckan rapporterade vi attTeitur Thordarson åter hade fått jobb efter den knepiga Whitecaps-kickningen i Kanada förra året.

Sedan dess har islänningen hängt "hemma" i Norge, berättar han för Vancouver Sun. Avfärdat erbjudande från första- och andradivisionsklubbar i Sverige, Norge och Finland.

Och till slut nappat på något lite mer oväntat.

– När du tittar på min karriär ser du att det inte bara har handlat om fotboll. Det har handlat om att ta sig an nya och annorlunda utmaningar och livserfarenheter, säger 60-åringen till Vancouver Sun.

Nu blir det alltså Barasat Euro Musketeers (!) i Indian Premier League.

En aning annorlunda Premiärliga.

Den indiska varianten består av sex lag och skulle avgöras i Kolkata-trakten mellan 25 februari och 8 april. Men när projektet skulle sparka igång saknades tillräckliga arenor (och ett tv-avtal). Det senaste beskedet är premiär i slutet av mars.

Då är det tänkt att TT ska coacha ett Barasat där Hernán Crespo är "ikon-spelaren". Lagen fick välja vars en sådan vid den stora "auktionen" i februari. Man fick även välja en coach – Barasat gick på det isländska spåret. Tyckte det var värt att betala 1,4 miljoner svenska kronor (till ligan) för honom på auktionen.

– Jag gillar allting med det. Utmaningen att gå in i något nytt och annorlunda var en stor anledning till att jag sa ja, säger TT.

Bolivias (tilltänkte) VM-94-hjälte Marco Etcheverry hamnade i Siliguri (där Fabio Cannavaro är ikonspelaren). Kolkata tog Peter Reid och Robbie Fowler (som ändå sägs vara Blackpool-aktuell). I Howrah ska det gamla klassiska portugisiska råskinnet Fernando Couto hålla ordning (bland annat på Robert Pirès ). Och slutligen ska passande nog Haldia Heroes ledas av 80-talshjältenJohn Barnes . Varje lag får bestå av max fyra utlänningar och ska innehålla minst sex indiska U21-spelare. Det låter ? intressant.

Indien är förstås en outnyttjad jättemarknad, försök har gjorts förrut, de kommer att göras igen för att få 1,2 miljarder att släppa landhockeyklubban/cricketspaden. En sport där det förresten redan finns en lukrativ Indian Premier League.

Nu är det något som kallas Celebrity Managment Group som skrivit ett 30-årsavtal med det indiska fotbollsförbundet. Enligt CMG-direktören Bhaswar Goswami finns redan intresse att utöka bortom Västbengalen (där det alltså är svårt att hitta planer).

Robert Pirès säger att han får runt fyra miljoner för de sju veckornas spel.

– Eftersom jag ändå inte har någonting i Europa, varför inte testa något helt okänt? Jag har aldrig varit där. Jag är stolt över att bli den förste fransmannen som åker dit och spelar. Och åtta veckor är ingenting.

Teitur Thordarson har också skrivit ett ettårskontrakt med ligan. Han säger i intervjun med Vancouver Sun att Indienäventyret påminner om ett annat av hans gamla projekt. Det i Estland.

– När jag tog (förbundskaptensjobbet) där var det ingen som förstod vad jag gjorde där, eftersom Estland var ett helt blankt blad i europeisk fotboll.

Den gången slutade det med ett 70-placeringarshopp på världsrankingen, och Terra Meriana-korset från den estniske presidenten. Bara så att det vet i Barasat.

Per Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.