Nyheter

Klart, krav, kval och kinkig Kimkopia

Nyheter • Publicerad 18 oktober 2011

Det var en sådan där svensk måndagskväll du både älskar och hatar (men mest älskar). Mörkt, dimmigt, svinkallt. Liv och död i superettan. Vi i Växjö kunde dra upp elementet och luta oss tillbaka i soffan, se bollen fara hit och dit och hit igen i Sundsvall, se Åtvids återkomst till allsvenskan. Stort grattis till dem, det var välförtjänt, ÅFF förtjänar en plats i 16-lagsallsvenskan.

Men då är vi också inne på diskussionen om antal lag i högstaserien igen. Om hur vi vill att vår allsvenska ska se ut. Stort eller litet? Öppet eller exklusivt? Europainriktat eller inhemskt?

Jag har skrivit det förr, jag tror på en tolvlagsserie (och tolv lag i näst högsta serien). Det skulle ge en större dynamik, en bättre skiktning, en vassare topp. Samtidigt som allsvenskan skulle (riskera) att förlora ett Åtvid, ett Syrianska. Eller ett Öster.

Till och med vår ledarsida skriver om fotbolli dag, om de upptrissade arenakraven. Det är ingen tvekan om att de är tuffa. Jag har svårt att se att det kommer att finnas 32 elitklubbar som klarar dem. Antingen får då kraven sänkas – och det vore väldigt synd, och väldigt förödande för den svenska fotbollens Europa-anpassning. Eller så får man acceptera att det kostar att leka med de stora. Att det inte är för alla.

Åter till själva fotbollen. Hammarby är och förblir Hammarby. En Södersvängig match slutade med segerdans. För att man har chansen att klara sig kvar. Nu återstår bara den lilla, lilla detaljen att reda ut sista omgången också?

Men visst, det ser ljusare ut på Söder. Och mörkare för J-Södra. Som mycket väl kan vara på väg mot sitt tredje klara-sig-kvar-kval på fyra år. Det blir helt enkelt aldrig särskilt mycket av fotbollsstaden Jönköping. Bara fantasilösa långbollslag. Det håller inte i längden. Något är ruttet där uppe på berget.

Annars? Hela Halland hamnar i superettan 2012. Halmstad, Falkenberg – och Varbergs Bois. Den grönsvarta division 1-nykomlingen säkrade söderettanseriesegern mot Sylvia i lördags, och firades av några hundratal på torget vid hemkomsten, vid midnatt.

? ? ?

I allsvenskan är det redan avgjort, i Norge inte riktigt ännu. Molde leder nu med åtta poäng, efter att bland annat ha slagit tvåan Tromsö nyligen.

När Troms fylkes fotbollsstolthet fortsatte jakten på Solskjaer & Co gjorde man det ännu en gång med Robin Malmkvist i mål. Han har karriären igenom haft svårt att övertyga på riktigt allvar, har ständigt känts aningen för tunn. Nu spelar han (ibland) för Norges näst bästa lag. Det för ändå respekt med sig.

Mot Sarpsborg 08 gjorde TIL två mål, Malmkvist släppte inte något förbi sig. Trots det finns han inte med bland de fem spelare supporterklubben nominerat till "Årets isbjörn".

? ? ?

När alla andra sålt av, vikit ned sig eller helt enkelt trillat ur gör Boca Juniors en jätte(vår)säsong i Argentina. Sex poängs ledning i Aperturan. Även om det bara blev 0–0 natten mot måndag, mot River Plats banemän Belgrano. Buenos Aires svar på Kim Källström var sådär nöjd med Bombonera-bollarna. Hur uppumpad var han själv?

Per Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.