Nyheter

När Bengan var ung

Nyheter • Publicerad 4 maj 2010

Rapporterna om snö verkar ha varit överdrivna, bara ett lätt regn faller över Borlänge.

Enligt de senaste rapporterna.

Här hemma i Växjö sitter jag och minns EM-sommaren för sex år sedan. Och den senaste Östermatchen i Borlänge.

Jag är rätt säker på att det var första gången jag blev ivägskickad för att bevaka Öster på bortaplan. Matchen gick en söndageftermiddag, jag fick ta tåget på lördagmorgonen (timmarna efter att Z klackat in 1–1-målet mot Trapattonis Italien) och åka hem på måndagen. Däremellan satt jag och väntade och väntade i något som måste vara Sveriges? Ja, vad den nu var. En märklig stämning, regn, ett märkligt dystert folktomt centrum. På söndagen gjorde Denis Velic det enda målet, en viss Andreas Ottosson drog tydligen en volley över och belönades med en tvåa i Östertempen. Precis som Daniel Petersson ochPatrik Karlsson (numera Bojent ). Mitt starkaste minne från helgen är att det inte fanns en endaste liten matbit att uppbåda i hela Borlänge efter matchen, till slut lyckades jag övertala någon i hotellreceptionen att värma en pytte-paj för en hutlös peng. Och att jag hittade en hög hundralappar i hotellkorridoren.

Ingressen från den gången:

Den ene är italiensk förbundskapten, lika pressad som den skräddarsydda kostym han bär. Den andre en något bekymrad Östertränare i blå träningsoverall.

En sak har de i alla fall gemensamt, Giovanni Trapattoni och Leif Widén.

Båda har lett sina lag till knappa segrar på Domnarvsvallen i Borlänge.

Wow.

Men visst är det anmärkningsvärt – för 22 år sedan möttes IK Brage och FC Internazionale på Domnarvsvallen, i första omgången av Uefacupen. På den tiden när till och med Bengt Andersson var ung...

Johan Hällman vs. Walter Zenga.

2 x 2–1 till Mathäus & Co till slut, efter mycken dramatik. Ett sent segermål på San Siro, sedan då Hällmans mål inför 9 000 på Domnarvsvallen (utan konstgräs). Men också två Intermål och avancemang. Traps stjärnlag nådde dock bara tredje omgången, där Bayern München vann på fler bortamål. Samma Bayern som i andra omgången 5–1-slagit tjeckoslovakiska Dunajska Streda. Som i sin tur gjort 6–2 på ett visst rödblått gäng i första omgången?

Hursomhelst, bådeBosse H och Bengan A har gått i pension, Inter och Bayern laddar som bäst för en Champions League-final, Trapattoni förbannar väl fortfarande Martin Hansson , Brage och Öster är båda nya i superettan och strålkastarna lär bli tisdagskvällens enda likhet med en europeisk cupkväll.

Och Dunasjka Streda? Jo, just nu är FC DAC 1904 tia av tolv lag i slovakiska Corgon liga.

Så har vi vandrat hela vägen från Domnarsvallen till Stadion Mostský. Kanske dags att matchen börjar nu?

Hundralapparna lämnade jag förresten in i receptionen. Antagligen behöll killen dem själv. Antagligen köpte han paj för dem.

Per Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.