Nyheter

Ny nivå

Nyheter • Publicerad 6 juli 2010

Det är väl dags att ta tag i det till slut, försöka gå igenom gårdagskvällens mardröm.

Det var en match det fanns oro för på förhand – måstematch, hoppfullt efter en hyfsad bortamatch mot ett topplag, hemmaplan, ganska mycket folk i solen. Vi har sett det förut?

?fast ändå inte. Det här tog ordet "underkänt" till en helt ny, rekordlåg, nivå. Bedrövligt rakt igenom. Tadaris var bra (och stack ut så mycket att han genast blev utbytt), Freddy Borg fick några få ryck, Stefan Karlsson gjorde i alla fall inga jättetabbar, Jabu försökte i första halvlek men rasade också ihop i andra. Annars likblekt. Målen var så talande – en felpass, en retur där Trollhättan var vaknare (Öster hade exakt samma läge i första, utan att någon brydde sig om att störta på mål), en sen, desperat utrusning när det redan var för sent (vid det laget tyckte till och med domaren så synd om Öster att han inte hade hjärta att dela ut några kort).

En väldigt tagen Otto och en väldigt tagen Bild var båda inne på det på presskonferensen, att Öster måste bli mentalt starkare. Hur det skulle gå till fanns det färre svar på.

Otto pratade också om att det faktiskt var ännu värre förra sommaren, när man förlorat mot Värnamo hemma och låg åtta i söderettan. Botten var nådd då, det gick trots allt att vända på skutan.

Men det var söderettan. Det fanns ändå en skamgräns, en gräns för hur långt Öster kunde sjunka där. Det gör det inte här i superettan, kan du 0–3-torska mot Trollhättan kan det bli precis hur illa som helst. Vi ska inte tappa koncepten helt efter en förlust (som borde gett minuspoäng, men inte gör det), samtidigt måste det till något drastiskt för att vända det här sjunkande skeppet. Frågan är förstås vad. Nya spelare verkar uteslutna (jag sätter dock en peng på att det dyker upp en provspelande östeuropé eller två när som helst). Nya tränare? Någon slags rockad? Förlust i Ljungskile och frågan lär diskuteras av fler än supportrarna. Något måste hända. Om inte det otänkbara ska hända. Igen. Och den här gången kanske det inte finns någon botten.

? ? ?

För övrigt: Är det inte dags att svensk fotboll slopar regeln om att inga byten får göras i paus? Jag har i och för sig inte hört talas om den, men bestämmelsen måste finnas. Hur förklarar man annars att alla svenska tränare gör som Otto , väntar med bytena tills tio minuter in i andra halvlek oavsett hur uselt spelet är.

Per Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.