Nyheter

Slutspelsdags

Nyheter • Publicerad 30 mars 2010

En underbar morgon, en rödblå gryning.

Själv satt jag i Saigon och svor när Conny K fick manager-jobbet i HIF, men hittills har han varit precis vad som behövdes. Helsingborg kunde redan spela fotboll, nu har de även ett försvarsspel. Över hela banan. Kanske något för andra lag i samma kulörer att ta efter?

Å andra sidan är det väl precis det man försökt göra, med Vidarsson /Anderson på mitten.

? ? ?

I det senaste numret av vår egen variant av FourFourTwo finns en intressant diskussion om tillståndet i den svenska fotbollen.

Förslaget att lägga om till höst/vår kommer upp – och Lars-Åke Lagrell svarar klokt:

" Kärnfrågan är om vi är beredda att betala priset som en ändring kostar. Är vi i Sverige beredda att göra ett långt uppehåll när planerna är som bäst under sommaren?"

Och som Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson påpekar – vår speltermin ger faktiskt lagen en fördel i Europacupernas kvalomgångar, då många andra lag kommer direkt från sommarsemestern. Samtidigt som transferfönstret står vidöppet då, och de svenska klubbarna "tvingas" sälja spelare till höger och vänster. Myntet har många sidor.

Tanken på en bantad/vässad allsvenska avfärdas också. Men Andreasson kommer med en intressant tanke:

"Ett intressant förslag är att återuppta slutspelet. Vår slagkraft i Europa hade ökat om vi spelat fler tuffa matcher. Det hade dessutom lockat mer publik."

Huvudet på spiken.

Jag tror inte Andreasson vill ha någon återgång till 80-talets cupspel, men varför inte en mästerskapsserie igen (och inte den svenska 90-talsvarianten, där poängsumman från grundserien plötsligt halverades). Säg att de sex bästa spelat ytterligare fem omgångar efter allsvenskans slut – och att ettan och tvåan i grundserien möts i sista omgången? Hade kunnat bli hur bra som helst.

Samtidigt skulle även kvalen kunna spelas i sexlagsserier (fotbollen kan faktiskt lära av hockeyn här). Ettan i superettan upp direkt, lag två till fem kvalar med lag 14 och 15 i allsvenskan. Mer att spela om. Matcher som nog lockat folk till och med i november.

? ? ?

Mjällby levererar också. Tobias Grahn har redan fått återupprättelsen han letade efter.

Den nye, mognare Grahnen.

– Hade det varit för fem år sen hade jag fått rött kort i dag, säger han till Expressen efter ÖSK-matchen?

Per Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.