Nyheter

Stark Z i Zagreb - då kan det bli O-K i Kiev

Nyheter • Publicerad 1 mars 2012

Testet är avklarat, pennorna är nedlagda (nåja). Och alla hade alla rätt. Även när de hade helt olika svar.

? De som ville flytta på Z , flytta ned honom några steg i planen, kan peka på tre assist (en till ett mål han själv gjorde), MVG och guldstjärna i kanten.

? De som tyckte att han fortfarande gjorde sig bäst längst där framme kunde peka på ett katastrofalt Kroatien, säga att det var ett test utan värde.

? De (få) som trodde på Andreas Granqvist som högerbacksbackup kan peka på en trygg insats.

? De (många) som sågade Granens nya position kan peka på ett passningsspel som lämnade en del att önska, och hävda att det kan bli bökigare mot bättre motstånd.

? De (alla) som var spända på glödhete (i Holland) Guidetti fick se honom. Han gjorde alls inte bort sig, han sprang, han pekade, men det är en liten bit kvar till han peakar i landslaget. Det kommer.

Och på tal om alla rätt var Rasmus Elm väldigt mycket Rasmus Elm (även om han tog med handen, är det hans första regelbrott?). Till det här EM:et lär han bli förvisad ut på en kant, och han kommer att klara det galant. Sedan är det dags att sätta honom centralt. Ge honom (och Z) dirigentpinnen.

Men just nu står vi här och hummar nöjt, med någon slags EM-självförtroende. Det är som med Öster–Halmstad förra veckan, du ska aldrig överskatta en träningsmatch och motståndet var minst sagt mediokert och och och – och det var en riktigt bra match.

Viktigast var att Z äntligen hittade rätt, att han och den älgande Elmander äntligen var på samma våglängd (tummar upp, stod upp för varandra). I Zagreb var Z tydligt spel- och revanschsugen efter avstängningen och kritiken, Elmander är evigt underskattad (och i väldigt bra form).

Det finns fortfarande hål här och där (tre fjärdedelar av backlinjen är ännu osäker), det är fortfarande februari (eller inte), vi har fortfarande Ukraina, England och Frankrike i gruppen. Det blir inte lätt, det blir inte alla rätt i juni. Men ett Z-vaket, klurigt och klokt kollektiv kan ha en del att hämta i Kiev.

Per Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.