Annons
Nyheter

Substans med Sundhage

Nyheter • Publicerad 24 oktober 2012

Hur trevligt det än hade varit ville vi bara in i värmen. Inte Pia Sundhage . Hon gnuggade nöjt händerna, samlade laget i en ring, log. Och gnuggade händerna igen. Här fanns något att jobba med. Eller så frös hon också.

I stugvärmen fanns en förutsägbar Champions League-kväll – hur stora problem skulle United, Barcelona och Juventus kunna få mot Braga, Celtic och Norsjälland? Men fotboll ska helst upplevas live, Jörgen Lennartsson brukar jämföra tv-matcher med att försöka följa spelet genom ett nyckelhål. Och på Myresjöhus Arena var det världspremiär för Pia Sundhages nya projekt. Uppföljaren till världssuccéerna i Peking och London.

Annons

Nästa sommar ska det bli stor Europafinal, på Friends Arena i Solna. Uppladdningen började hos gamla vänner i Växjö. Hon konstaterade att det hänt en del här sedan sist. Mer lär hända med hennes lag. Som lär ställas inför tuffare test än 26:e-rankade Schweiz, som bara blev fyra i sin EM-kvalgrupp.

Sverige behövde inte bemöda sig med kval, kan EM-ladda i relativt lugn. Och i en positiv anda. Pia Sundhage har stigit ned från sin OS-tron, för att styra upp hemlandets något stukade landslag. Hennes erfarenhet, entusiasm och energi kommer inte att lösa alla problem. Hennes ständiga knutna nävar, hennes björklundska sidolinjesinlevelse kan nog väcka en del. Hennes taktiska tänkande kan definitivt göra mycket för en blågul trupp som kört vilse, i inkörda hjulspår. Som väntat på något mer i alldeles för många år.

Förbundskaptenen fick direkt Lotta Schelin mer involverad och verkar vilja ge Kosovare Asllani utrymme att uppfylla sin väldiga potential. Men kan OS-vinnaren hitta ett vägvinnande innermittfält, ett som inte bara säkrar bakåt? Är verkligen en seg Seger segerreceptet?

4–4–2 tycks vara melodin, det låter bra. Det såg lovande ut i går. Det tog inte ens fötti sekunder innan den unga gamla Östertalangen Sofia Jakobsson gjort 1–0. Det tog inte ens fötti sekunder av andra innan Vimmerby-PSG:aren Kosovare Asllani gjort 2–0. 3–0 till slut.Bredast och bäst kändes det ändå i första, med djupledslöpande Jakobsson bredvid/framför Schelin, och Asllanis kreativitet på kanten. Sundhages största jobb blir kanske att övertyga 23-åringen om hur kul det kan vara där till vänster.

Offensiva ytterbackar hade också beordrats, och Sara Thunebro hade lyssnat. Öste på framåt. Men lämnade ytor och väldigt mycket att önska i det defensiva spelet (det är ju trots allt en liten detalj som också ligger på ytterbackens bord). Å andra sidan gav bristerna de sista försvarsutposterna möjlighet att glänsa. Speciellt mittback Berglund och målvaktstestet Sofia Lundgren , som briljerade med sin speluppfattning. De precisa skotten lös med sin frånvaro, i en match som brann till ibland men länge var ganska kylig.

Tuffare blir det , Sundhage tänker testa vidare. Med två OS-guld, med en premiärseger på pluskontot. Feelgood-faktorn är fortsatt hög. Presskonferensen efteråt var ett enda långt leende. Damfotbollsdrottningen vet precis hur en journalisthop ska behandlas – med ärlighet, optimism och humor. Här är det inte bara snarstucket snack, här är det inte bara medaljdrömmar och bisarra brandtal för ett lag som bevisligen har stora problem med det mesta. Här finns det substans i framtidspratet. För damlandslaget finns det faktiskt möjligheter att hävda sig i ett USA- och Japan-löst EM. Om de fortsätter att gnugga.

Per Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons