Annons
Nyheter

Vägval Öster

Nyheter • Publicerad 21 mars 2011

Det är som vanligt svårt att bli klok på Östers IF.

För en vecka sedan träffade jag Claes Lövgren , för att prata arenabygge och framtid. Den senare skulle vara ljus, något annat fanns inte.

Annons

Som det stod i artikeln i papperstidningen i lördags – målet är att både herr- och damlaget ska vara etablerat i allsvenskan senast om fem år. Redan nästan år hoppas Lövgren att herrarna ska vara med och slåss om de tre första platserna i superettan. Publiken ska nästintill tredubblas. Något annat finns inte. Där heller.

När jag ändå agerade djävulens advokat och frågade vad som händer om det går åt andra hållet, om det går lika illa som 2007, sa Lövgren (i ett stycke som blev bortklippt av utrymmesskäl i pappret):

– Att vi skulle ramla ner i division 1 igen finns inte på kartan.

Han fortsatte med att prata om att det nu finns "etablerade tränare och en etablerad sportchef som varit med om det mesta som kan inträffa i fotbollsvärlden". Att man "lärt sig läxan" och satsar stenhårt på ungdomarna i spetsgruppen. Att den yngre generationen är bättre på att hantera pressen. En press som inte blir att leka med, när föreningens framtid mer eller mindre hänger på att det levereras över förväntan. Och att det görs omgående.

Invändningarna finns förstås där. I mängder. Är årets lag bra nog att klara den mittenplacering man drömmer om 2011 (ni vet vad jag tror)? Exakt hur ska man bli ett topplag redan nästa år? Måste ett lag som klarade sig kvar med de minsta av marginaler verkligen ha så bråttom? Vilken långsiktighet finns i projektet? Och så vidare. Claes Lövgren var inte orolig.

Jag undrar om det inte risken finns att man försöker fylla en för stor kostym, att man fortfarande är för mager efter åren i söderettan, att man (åter) bitit av mer än man kan tugga. Samtidigt – Öster var tvunget att göra något. Öster gjorde något. Började bygga en arena, satsade mot allsvenskan.

Eller?

För i andra intervjuer (med den etablerade sportchefen) verkar visionen snarare vara att bli ett nytt? IFK Värnamo. En klubb som absolut är ett föredöme när det gäller talangutveckling, men som också tappat de två största plantorna lagom till debuten i superettan (och i utbyte fått Brasiliens svar på Ingemar Teever ).

Jag har svårt att se exakt vad Öster skulle tjäna långsiktigt på ett samarbete med Halmstad BK. En klubb med usel ekonomi och utan arenabygge. En klubb som just nu går all in med sin spanska satsning. Där frågan är vad som blir kvar om/när spanjorerna försvinner. Där de potentiella lånen inte lär vara så många.

De obesvarade frågorna är fortfarande många när det gäller samarbetet också. Klart är att majoriteten av supportrarna verkar väldigt skeptiska. Förståeligt. Det är väl inte för att bli farmarklubb åt ett halvdassigt allsvenskt lag som Öster bygger nytt för 190 miljoner? I så fall borde kanske Halmstad kommun sponsrat arenan i stället.

Annons

? ? ?

Lite fler överblivna Claes Lövgren-citat:

– Alternativet är inte att fundera på. Utan en ny arena hade vi inte varit en elitklubb, risken är att vi hade varit ett mittenlag i division 1 då. Vi hade inte orkat med något annat.

(Om framtiden utan ett arenabygge)

– Det behövs en klubb- eller sportchef, beroende på vad Kuno vill göra. Men han lutar väl åt det sportsliga hållet. Det behövs en vd till driftsbolaget också, och en en organisation bredvid honom eller henne. Sedan måste vi förstärka på marknadssidan. Det är säkert fyra, fem personer sammanlagt som vi behöver förstärka med de kommande åren.

(Om personalbehovet när Öster växer med arenabygget)

– Efter fem år är det ekonomiskt försvarbart om man vill göra något annat. Det senaste nu är ju naturgräs med insytt konstgräs. Det läggs på Gamla Ullevi nu, och det ska vi studera noga.

(Om underlaget på den nya arenan, som än så länge är naturgräs)

– Det är en hyggligt stor summa.

(Om hyran Uefa betalar under dam-EM 2013)

Annons

– Det är inte bara en kostnad, för går du upp får du också centrala intäkter. Sedan hade vi varit evigt tacksamma om det funnits någon större sponsor som hade varit beredd att satsa på damlaget, och gjorde det rejält. Det är inte så stora pengar det handlar om.

(Om Österdamernas ekonomi vid ett eventuellt allsvenskt avancemang)

– Det är väl en hemläxa vi gjort. Organisationen var inte riktigt med. På något sätt trodde vi inte att det behövdes.

(Om bristerna i den sportsliga ledningen förra året)

– Jag skulle ha engagerat mig tidigare, haft en diskussion med Mats (Johansson ). Men jag hade så mycket med arenafrågan. Nu blev det lite sent jag kom in i bilden, och då tjurade vi väl ihop lite. Det var dåligt hanterat. Det blev nog prestige från båda håll, ingen ville ge sig.

(Om hur han ser på Roar -gate med lite distans)

Per Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons