Nyheter

Inför slutet

Nyheter • Publicerad 24 februari 2011
Foto: 
Foto: 

Det börjar att dra ihop sig för Smålands bästa handbollslag. Med fyra matcher kvar ligger Alstermo med sina 17 poäng på en niondeplats i en extremt jämn Allsvenska. Warta, Helsingborg och Hästö har också skrapat ihop 17 poäng och slåss om att undvika kval. Dessa utgör platserna 10, 9, 8 och 7 och Alstermo ligger alltså på niondeplats, trots att man släppt in minst mål i Allsvenskan.

Det är ingen hemlighet att försvars- och målvaktsspelet varit Alstermos styrka och faktiskt känns det ganska naturligt. Man har stora försvarsspelare som dessutom har stor rutin. Och så bra målvakt förstås. Att målen inte kommit framåt i lika stor utsträckning tror jag hänger ihop med att man inte tränar lika mycket som de andra lagen. Försvarsspelet är traditionellt och alla vet vad som förväntas av dem, men vad gäller anfallsspel så krävs nog fler träningar i veckan för att arbeta in lösningar på motståndarnas försvar. Det och det faktum att Lundberg, åtminstone så länge jag var aktiv, alltid betonade försvar. Taktiksnacket inför varje match var: Försvar, försvar, försvar – och det gick ju bra.

För vi ska inte glömma bort att man är nykomlingar i Allsvenskan. Detta trots att man tonar ner i princip allt i media. Också en taktik ala Lundberg. Låga målsättningar och så tugget: ”Vi är inte riktigt nöjda. Vi är lite sjuka och skadade. Det ser inte så bra ut. ”

Så här ser Allsvenskan ut i dagsläget.

Så jobbar man inte riktigt i Kalmar HK. Tränare Löfstedt gick tidigt ut med att målet var att vinna serien. Det är fortfarande inte omöjligt, men ligger inte i Kalmars händer. Men när jag däremot frågade Kalmars assisterande tränare för två matcher sedan hur han såg på säsongens sista fem matcher var det inget snack om att det var tio poäng som gällde. På två matcher har man tagit fyra. So far so good. Såhär ser läget ut inför de sista tre matcherna.

Marcus Larsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.