Annons
Nyheter

Alvestaalternativet förlorare

Efter många år i opposition har Alvestalternativet de senaste åren bildat majoritet tillsammans med Moderaterna. Väljarnas dom är tydlig – stödet för AA halverades i söndagens val.
– Vi har fått ta stryk, men är ändå rätt nöjda med vad vi åstadkommit, säger Lars-Olof Franzén (AA).
Nyheter • Publicerad 15 september 2014
Foto: Lena Gunnarsson
Foto: Lena Gunnarsson
Lars-Erik Svensson och Lars-Olof Franzén kollar röstsammanräkningen på partiets valvaka på Folkets hus.
Lars-Erik Svensson och Lars-Olof Franzén kollar röstsammanräkningen på partiets valvaka på Folkets hus.Foto: Lena Gunnarsson

Han drar slutsatsen av det preliminära valresultatet att Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet bildar majoritet de kommande fyra åren. Moderaterna och Alvestaalternativet som lett den nuvarande majoriteten har båda gått bakåt i söndagens val. Sverigedemokraterna som preliminärt fått sju mandat har bara tre namn på sin lista och det är inte troligt att de kommer att kunna besätta sina platser.

– Både vi och Moderaterna verkar ha förlorat till Sverigedemokraterna, säger en besviken Lars-Olof Franzén som inför röstsammanräkningen var orolig för vilket stöd SD skulle få i Alvesta.

Annons

Alvestaalternativet, som av många har betraktats som ett missnöjesparti, har sedan bildandet på 1990-talet varit i opposition. Det här var första gången de fick chans att smaka på makten.

– Vi visste att det var lite av en chansning när vi gick in i det här. Vi visste att vi kunde förlora på det, säger Lars-Olof Franzén.

Han tycker ändå att de gjort det bästa möjliga av de 1,5 åren de suttit vid makten.

– Simhallen som vi väntat på i 20 år fick vi ju igång.

I förra valet var Moderaterna valvinnare, samtidigt som de styrande partierna Socialdemokraterna och Centern tappade. Det resulterade i att Mats Johnsson (M) tog över styret, med stöd av S.

Men samarbetet gnisslade. När Mats Johnsson, utan samråd med S-kollegan Robert Olesen, beslutade om inköps-, investerings- och anställningsstopp i kommunen brakade samarbetet samman.

Moderaterna bjöd då in småpartierna V, KD och FP i sina försök att nå en ny majoritet. Men framför allt öppnades dörren för Alvestaalternativet, kommunens tredje största parti.

Strax innan Alvestaalternativet bjöds in i värmen hade Mats Johnsson (M) kört ut Lars-Olof "Zona" Franzén (AA) ur de kommunala bolagen med buller och bång. Men Zona och AA togs alltså till nåder för att Mats Johnsson skulle kunna sitta kvar som kommunstyrelsens ordförande.

Moderaterna och Alvestaalternativet har tillsammans med V, KD och FP styrt kommunen resten av mandatperioden.

Inför det här valet har företrädare från olika partier betonat att det viktigaste för Alvesta kommun är att få en stabil majoritet.

– Att vinna valet är den enkla biten. Det svåra är att få det här skeppet att röra på sig, sa Thomas Johnsson, moderaternas kommunalrådskandidat inför söndagens val.

Kerstin Haggren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons